Kontakt lens kullanmaya başlamanın resmi bir yaşı yoktur. Ergenlik çağındaki çocuğunuzun göz yapısının ve göz sağlığının lens kullanımına uygun olup olmadığıyla ilgili en doğru bilgiyi göz doktorunuzdan alabilirsiniz. Göz hekimi çocuğun lens kullanma hevesine, öz bakım özenine ve göz yapısına bağlı olarak değerlendirme yaparak karar verir. İstisnai bir durum yoksa ergenlik çağındaki çocuğun kontakt lensi takıp çıkarma işlemini kendisi yapacak kadar büyümesi tercih edilmektedir.
Ergenlik yaşındaki çocukların lens takmaya başlaması için elbette ki doktor onayı gerekiyor. Göz hekimleri rutinde nelere dikkat ediyor derseniz aşağıda paylaşalım.
Çocuğun,
Lensi takıp çıkarırken gereken hijyeni gösterebilecek olmasına,
Bu konuda kararlı ve istekli olmasına,
Sorumluluk bilincinin gelişmiş olmasına,
Göz yapısının lens kullanmaya uygun olmasına.
Gözlük kullanan ve doktorunun uygun görmesi ile lens kullanmaya başlayan çocukların hayatların da büyük bir konfor geldiğini söylesek, herhalde abartmış olamayız. Nedenini ise hemen söyleyelim; çocukların günlük yaşamları yetişkinlere göre daha hareketli olduğu için, lens kullanmanın olumlu etkilerini çok daha fazla hissederler.
Kontakt lensin onlara sağladığı hareket özgürlüğü ve geniş bir görüş açısı hayatlarını iyileştirebilir. Üstelik lens kullanmak için günde sadece birkaç dakika vakit ayırmaları yeterlidir. Önemli olan hijyen kurallarına uygun şekilde lenslerini takıp çıkarmaları ve muhafaza etmeleridir.
Çocuklarda göz numarası yetişkinlere göre çok daha hızlı değişebilmekte, bu nedenle göz muayene sıklığı buna göre ayarlanmalıdır. Göz hekiminin önerdiği sıklıkta muayeneler gerçekleşmelidir.
Bir çocuk ya da genç için koşmak, oynamak, dans etmek ya da rahatça spor yapmak birçok yaşıtı için sorunsuz bir deneyimken, gözlük kullananlar için bu durum bazen trajedi ile sonuçlanabilmektedir. Hareketli yaşamda gözlüğün kırılma riski çok daha yüksektir. Bu nedenle de lens kullanmak onlara geniş görüş açısı ve konforun yanında ilave olarak güvenlik anlamında da destek sağlar.
Lens kullanan çocuklar, gözlük kullanan çocuklara kıyasla kendilerini daha güvende hissedebiliyorlar ve özgüvenleri daha yüksek olabiliyor. Özellikle yüksek numaralı gözlük kullanan çocuklarda, kontakt lenslerle birlikte gelen sosyal kabul onun özgüvenini ve özsaygısını pekiştiriyor.

Hele ki çocuğunuz su sporları ve eskrim gibi koruyucu gözlük veya kask takması gereken bir spor ya da aktivite yapmak isterse bu gözlük ile imkansız bir hal alabilir. Koruyucu gözlük kullanması gereken çocuklar, görme kusurları için gözlük kullanamaz. Bu nedenle de lens spor esnasında onlar için ideal bir optik unsurdur.
Böyle durumlar için eğer çocuğunuzun lens reçetesi varsa, lens en iyi ve tek seçenek diyebiliriz. UVB ışınlarını ve UVA ışınlarını bloke eden lensleri tercih ederek çocuklarınızın gözlerini güneşten gelen zararlı ışınlardan da koruyabilirsiniz.
Eğer çocuğunuzun reçetesi uygun ise günlük kullan- at lens tercih edebilirsiniz. Böylece lenslerini düzenli olarak temizleme ve lens kabında bekletmesi gerekmeyeceği için kullanımı daha pratik olur. Sadece lenslerini takıp çıkarırken el hijyenine dikkat etmesi ve lensleri bir yer ile temas ettirmeden blisterden çıkararak doğrudan gözüne yerleştirmesi yeterli olur.
Lens Kullanan Çocuklara Ebeveyn Desteğinin Önemi
Ekran sürelerinin artması, miyopun daha genç yaşlarda ve daha yaygın olarak görülmeye başlamasını etkileyen faktörlerden biridir. Bu nedenle ekran süresi ve ideal izleme mesafesine ailenin dikkat etmesi büyük önem taşıyabilmektedir.
Göz hekimi gencin lens kullanabileceği kararını vermiş olsa da muhakkak ailesi de ona özellikle ilk süreçte destek olmalıdır, hijyen ve doğru kullanım rutinini takip etmelidir.

Gözlük Kullanan Çocuklara Akran Zorbalığı
Çocukların lens kullanmasının geniş görüş açısı, netlik, güvenlik gibi fiziksel faydaların yanında ilave olarak ruhsal faydaları da olabilir. Nasıl mı? Üzülerek de olsa hemen yanıtlayalım.
Bilinç düzeyi hem yetişkinliklerde hem de çocuklara her ne kadar arttırılmaya çalışılsa da gözlük takan çocukların akran zorbalığı yaşaması çok daha olası. Bir çocuk ya da genç başka bir çocuk ya da gencin sözel zorbalığından etkilenerek özgüveni sarsılabiliyor ve hayatının belki de büyük bir alanında bunun etkisini hissedebiliyor.
Bir çocuğa görme kusuru olduğundan dolayı gözlük kullandığı için “dört göz gibi” isimlerle hitap edilmesine her ne kadar istemesek de biz de çocukluk döneminde şahit olmuş olabiliriz. Ancak bu durumu engellemek ve bilinç düzeyini yükseltmek için hepimize görev düşüyor. Hiç kimse zorbalığa uğramamalı hele ki sağlık problem yüzünden bir çocuk bu durumu asla yaşamamalı.
Hepimize bu konuda düşen en büyük görev, zorbalığın yaşanmaması için en başta kendimizi ve çevremizi bu konuda bilinçlendirmek. Ruhsal olarak da sağlıklı bireylerin yetişebilmesi için her türlü zorbalığa karşı bilinçlenerek ve çevremizi bilinçlendirerek engel olmak.
Bu içeriğin tüm hakları saklıdır. İzin alınmadan kopyalanamaz, alıntı yapılamaz.
Yeni bir lens kullanıcısıyım, muhtemelen o yüzden takmayı bir türlü beceremedim bu lensi. Daha önce düzenli olmasa da lens takmışlığım var ama bu lens daha elime alır almaz katlanmaya, dönmeye başlıyor. Dediğim gibi, benimle ilgili bir sorun olabilir. Beş yıldız ise Lens Market in olağanüstü hizmeti için. Ben hayatımda işini bu kadar iyi yapan, mesleğine ve müşterisine bu kadar değer veren bir şirket daha görmedim. Hala aklım almıyor, ama siparişi verdikten İKİ SAAT SONRA ulaştı kargom elime. Çok ama çok teşekkür ediyorum tüm Lens Market çalışanlarına.
Cagri A.Bir hafta önce Acuvue 30 days ile lense basladim.Konfor mükemmeldi.Daha sonra ayni kaliteyi daha ucuza nasil yakalarim diye arastırınca bu lensi indirimli kampanyalı olarak sipariş verdim.Her kutuda 3 cift lens.Toplam 4 kutu ve 2 adet solisyonu kampanyali olarak aldim.Uzun bir süre gözlük kullanmayacağım.Bu lensi bildiğim kadarı ile 6 gün 7 gece hiç çikarmadan da kulllanabiliyoruz.Ancak ben aksamlari cikarip 15 gün gündüz kullanmayi düşünüyorum.Zaruri durumlarda bu ozelligi olduğunu bilmek güzel.Lens şu an gözümde ve çok net görüyorum.Gözümde hiç lens yokmuş hissi veriyor.20 li yaşlarda bu şekilde görüyordum.Bu insana özgüven veriyor.Lens markete,bu lensi üretenlere,ithal edenlere ve yorumları ile beni bu lensi almaya ikna eden diğer kullanıcı yorum sahiplerine teşekkür ediyorum.
Serkan G.Lensmarket dahil 5-6 firmayı aradim hepsi tedarikçi firmada kalmadığı için yurtdışından 5.6 haftada geleceğini söyledi. Bende riske girmemek için daha önce alışveriş yaptığım lensmarkette alayım dedim. 4 gün sonra sipariş kargoya verildi. 5 hafta beklerken 4 günde kargoya verildi. Son lensimi taktığım için yedek kalmamıştı ve zor durumda kalacaktim ama yine lensmarket yetişti yardimima. Cok tesekkur ederim lensmarkete ve herkese tavsiye ederim. Ürüne gelince ben biofinity toric kullaniyorum. Daha önce 2.3 farkli marka kullandim ama batma yaptı. Bu üründen cok memnun kaldim cok konforlu. Baska gözü bilemem ama ben cok rahat ediyorum bu lens ile. Herkese iyi gunler dilerim.
Özgür A.12 senedir lens kullaniyorum hep bu markayı kullandım o yüzden diğer markalarla karsilastiramiyorum. Alıştığım için mi bilmiyorum gözümden kaymıyor ve kolay takıyorum. Şimdiye kadar çok sukur bir sorun yaşamadım. En son uc sene önce bir optikciden kutusunu 100tlye almıştım ve şuan bu seti görünce icim acıdı. Ben araştırma yapmadan bir kutu herhalde 200 olmuştur diyordum. Dolar kuru malum.. siparis ettigimde hala ne geleceğini bilmiyorum 4 aylık lens falan gelecek zannettim ama içinden tam 1 senelik lens cıktı ve iki tane büyük boy solüsyon da hediye.. gerçekten soktayim neden bu kadar ucuz diye yarim saattir inceliyorum bir yerinde birsey mi var yoksa diye.. teşekkürler lensmarket.com
Merve K.bu marka benim en rahat ettiğim marka kişiden kişiye değişçeğini düşünüyorum ben bir de biofinity kullanmıştım ama sürekli batıyordu ve rahatsız edici bi hissi vardı uzun süre takmak istemiyorum ama maalesef ki pandemiden dolayı doktora gidemediğim için takmak zorunda kaldım neyse işte acuvue oaysın mormsl lensini ilk kullandığım lensti aslında gerçekten güzelmiş başka markayı deneyimleyince anlayabildim ama bu lens kesinlikle normal olandan daha güzel güneşte vs gözlerimi kısık tutmak zorunda kalmıyorum ki zaten elimde de olmuyodu artık rahatça etrafa bakabiliyorum ve renk değişmesi de çok hoşuma gidiyor, arkadaşlarımın söylediğine göre güneş varken gözlerimin içi tamamen simsiyah duruyomuş ve lensin çevresi mor gibiymiş bilmiyorum ama şaşırıp sürekli gözüme bakmaları beni mutlu ediyor, solüsyon olarakta bayadır biotrue kullanıyorum başka marka da denemem şişede göz yaşı olsa bu kadar iyi olurdu site de çok iyi gerçekten bayılıyorum size aynı gün kargoya verildi ertesi gün geldi
Büşra B.Yaklaşık 20 senelik lens kullanıcısıyım.Lensmarketinde en az 5 senedir müşterisiyim.Şimdiye kadar tecrübe ettiğim tüm internet alışverişlerinde açık ara en iyisi diyebilirim.Sipariş ve kargo hızı, ürün seçim desteği, aklınıza gelebilecek her türlü ihtiyacınızı etkin ve süratli bir şekilde yerine getiriyorlar.Özellikle müşteri desteği, geri dönüş hızları, çözüm odaklı olmaları ve her halukarda bir çözüm üretmeleri harika.Etkin bir müşteri desteğini bırakın muhattap bile bulamadığımız işletmeler dolu etrafımız.Özellikle müşteri desteği biriminin yöneticisi kimse çalışanları ile birlikte gönülden kutluyorum.Mükemmel bir müşteri desteği sadık müşteri demektir.Müşteriniz olmaktanda mutluyum.Başarılarınız devamını dilerim.
Taner Ö.AİR OPTİX AQUA 2 yıldır saydam lensini kullanmaktayım bir seferinde acuvue oasys markasından kullanmıştım fakat o kadar inceydiki en ufak gözüme dokunuşumda çıkıp düşebiliyor ve sürekli batma hissi yaşatıyordu. fakat air optik aqua gözümde varlığını hissetmediğim derecede kalitesini beğendiğim bir lens ve hayattımda ilk defa renkli lensini denemek istedim aldım ve doğallığına hayran kaldım lenslerdeki yapay görünümden eser bile yok . sanki kendi göz rengim gibi . ve lens markete özellikle teşekkür ederim her zaman hızlı teslimatı ve güler yüzünü ses tonundan anlayabileceğiniz müşteri temsilcileri için :)
Emine Ş.3 yıldır lensmarketten alıyorum. Ve airoptix marka lens kullanıyorum. Lenslerden bahsetmeden önce lensmarketin kalitesine hayranım. Türkiye de hiç bir giyim vs firmasında böyle güzel bir ilgi görmedim. Kelimenin tam anlamıyla harika ilgi ve kalite. Başka bir yerden alışveriş asla yapmıyorum. Lenslere gelecek olursak grey,green,gemstone green,honey kullandım. Kendi gözüm ela yeşil arası ve hepsi aşırı doğal durdu. Gözlerde yorulma yanma kuruma vs hiç bir şey yapmıyor. Sadece günde 14-16 saat takınca gün sonuna doğru biraz sulanma yapıyor o da bir kaç saniye sürüyor. Fazla söze gerek yok lensler de muhteşem lensmarket te muhteşem.
Kayra Ö.