Lens Blog
Astigmat Nedir?

Astigmat Nedir?

30.08.2024


Astigmatizma, gözün eğriliğinde oluşan, uzak ve yakın görüşü bulanıklaştıran yaygın ve genellikle tedavi edilebilen bir görme kusurudur.

Astigmatizm, gözün ön yüzeyinin (kornea) veya gözün içindeki merceğin uyumsuz eğrilere sahip olması durumunda ortaya çıkar. Kornea yuvarlak bir top gibi tek bir eğriye sahip olmak yerine, yumurta şeklindedir. Bu, tüm mesafelerde bulanık görüşe neden olur.

Astigmatizma genellikle doğuştan mevcuttur, kalıtsaldır, biyolojik ebeveynlerin çocuklarına aktardığı bir durumdur. Astigmat tek başına olabileceği gibi miyop veya hipermetrop ile birlikte de görülebilmektedir. Çoğunlukla düzeltici işlem gerektirecek kadar belirgin değildir.

Astigmatta kornea ideal şekilde olmadığı için göze aktarılan görüntüler net değildir. Astigmat en basit söylem ile “noktasızlık” olarak da ifade edilebilmektedir. Astigmat görme kusuru olan kişiler hem yakını hem de uzağı bulanık görürler. Nesneleri net göremezler. Özellikle gece araba kullanırken ışıklar yayıldığı için zorlanırlar.

Astigmat Türleri Nelerdir?

Astigmat Türleri Nelerdir?

Astigmatizmanın 3 ana sınıflandırması her gözün ana meridyenine dayanır. Gözün meridyenini gözün bir düzlemi veya ekseni olarak düşünün. Örneğin, yatay meridyen ve dikey meridyen.

Yatay eksen dikey eksenden daha dik olduğunda, yatay meridyende daha güçlü bir odaklama gücü oluşur. Odaklama güçlerindeki fark, retinada iki farklı odak noktasına ve astigmatizma ile ilişkili bulanık görüşe neden olur.

1. Miyop Astigmat

Gözün ana meridyenlerinden biri veya her ikisi miyop olduğunda (ışığı retinanın önüne odaklar), sonuç miyop astigmatizmadır. Miyop astigmatizmanın 2 alt bölümü vardır:

  • Basit miyop astigmat: Gelen ışığın retinanın önünde ve doğru pozisyonda olmak üzere doğrudan retina üzerinde 2 odak noktası oluşturmasıdır.
  • Bileşik miyop astigmat: Her iki odak noktasının da retinanın önünde ve farklı yerlerde olması durumudur.

Bu tip astigmatizmaların göz doktoru reçetesinde görünen örnekleri plano /-2.00 x 180 veya -2.25 / -1.00 x 90'dır.

2. Hipermetrop Astigmat

Hipermetropik astigmatizma, her iki ana meridyenin veya birinin hipermetrop olması durumunda ortaya çıkar (ışığı retinanın arkasına odaklar).

Bu tip astigmatizma da kendi arasında 2'ye ayrılır:

  • Basit hipermetrop astigmatizma: Bir odak noktasının retinaya doğru ve tam olarak düşmesi, diğer sanal odak noktasının ise retinanın ötesinde yer almasıdır.
  • Bileşik hipermetrop astigmatizma: Her iki odak noktasının retinanın arkasında 2 ayrı sanal konum olmasıdır.

3. Karma Astigmatizma

Karma astigmatizma, bir ana meridyenin hipermetrop (retinanın ötesinde) ve diğerinin miyop (retinanın önünde) olması durumudur.

Düzenli ve Düzensiz

Astigmatizmi sınıflandırmanın bir başka yolu da düzenli ve düzensizdir. Düzenli astigmatizma, ana meridyenlerin yatay veya dikey meridyenler olması durumudur ve düzensiz astigmatizma, ana meridyenlerin 135 veya 45 derece gibi yatay veya dikey açılarda olmaması durumunda ortaya çıkar.

Astigmatın Belirtileri Neler?

  • Bulanık görme veya bozuk görme.
  • Işıkların etrafında parlama veya hale görmek.
  • Göz yorgunluğu
  • Baş ağrıları
  • Net görmeye çalışmak için gözleri kısmak
  • Gözlerde kayma
  • Gece görüş kaybının daha da artması.
Astigmat Olduğumu Nasıl Anlarım?

Astigmat Olduğumu Nasıl Anlarım?

Astigmat olmuşmuş kişiler hem yakın hem de uzaktaki nesneleri bulanık görürler. İlave olarak ışıkları dağınık ve saçılmış olarak görünür. Kişi böyle bir durum fark ederse en kısa sürede göz hekimine muayene gitmelidir.

Astigmatın Nedenleri Nelerdir?

Astigmatın yaygın olarak görülen nedenlerinin başında genetik faktörler, kaza veya yaralanmalar gelmektedir. Ailede astigmat hikayesi varsa yüksek olasılıklı diğer aile bireylerinde de astigmat görülebilir. Astigmat genetik dışında, kazalar ve yaralanmalar sonucu gözün dokusu ve yapısının zarar görmesi gibi dış faktörlerden kaynaklı da oluşabilmektedir.

Astigmat Nasıl Düzeltilir?

Astigmat Nasıl Düzeltilir?

Astigmat nedeniyle oluşan bulanık görme çoğu durumda numaralı lens ve gözlük ile kolayca düzeltilebilir. Gözlük veya kontakt lens kullanmak istemeyenler için ameliyat seçeneği de bulunmaktadır.

Astigmatlı Kontakt Lens (Torik Lens)

Astigmat kırma kusuru olan kişiler, göz hekimi tarafından oluşturulan lens reçetesine uygun şekilde kontakt lens kullanabilir. Astigmat için torik lensler kullanılır. Basit bir astigmatların %70’ den fazlası numaralı yumuşak lenslerle düzeltilebilir. Kontakt lensler göz üzerine yerleştirildiği için 0,50 dereceye kadar olan astigmatı tolere eder. Bu nedenle astigmatlı torik kontakt lenslerin üretimi 0,75 dereceden başlar. Özel lensler ile 8 dioptiye kadar astigmat bile kolayca düzeltilebiliyor. Astigmat değeri ve açısına göre lenslerin tasarımı gözün doğru yerine duracak şekilde tasarlanıyor.

Astigmatlı lensler hakkında daha fazla bilgi için 444 53 67 numaralı telefonumuzdan lens market’in deneyimli müşteri temsilcilerine kolayca ulaşabilirsiniz.

lensmarket.com’da astigmatlı lens fiyatlarını ve çeşitlerini inceleyebilirsiniz.

Gözlük

Göz muayenesi sonrası hasta, göz hekiminin uygun gördüğü değerlerde gözlük kullanarak astigmat kırma kusurunu telafi edebilir

Ameliyat

Gözlük veya kontakt lens kullanmak istemeyen bireyler için ameliyat da seçenekler arasındadır. Her zaman olduğu gibi astigmatta da her hasta için izlenecek yol veya seçenekleri göz hekimi muayene sonrası belirleyecektir.

Astigmat İçin Gözlük Reçetesi ile Lens Reçetesi Aynı mı?

Gözlük ve lensin göze olan mesafesi farklıdır. Kontakt lens gözün önüne doğrudan arada mesafe olmadan kullanılır. Bu nedenle de bu yakınlık mesafesine göre lense özel bir düzeltme değeri oluşturulur. Örneğin; 0,25 ve 0,50 diyoptri astigmat değerlerini kontakt lens tolere eder, bu nedenle astigmatlı lensler 0,75 diyoptriden itibaren üretilir. Gözlük ise, kontakt lense göre biraz daha uzak bir mesafede konumlanmaktadır. Bu mesafe nedeniyle de gözlüğün kırma kusurunu telafi etmesi için gereken değerler daha farklıdır. Hem astigmat hem de diğer kırma kusurları için gözlük ve lens reçetesinin aynı olması gibi bir durum söz konusu değildir.

Miyop Astigmat Nedir?

Miyop uzağı görememe, astigmat ise tüm mesafeleri bulanık görme durumudur. Bu iki kırma kusurunun bir arada görülmesine miyop astigmat denir.

Hipermetrop Astigmat Nedir?

Hipermetrop yakındaki nesneleri net görememeye, astigmat ise bütün mesafelerde bulanık görüşe neden olur. İki kırma kusurunun bir arada olması durumuna hipermetrop astigmat denir.

Televizyonu Yakından İzlemek Astigmata Neden Olur Mu?

Televizyonu Yakından İzlemek Astigmata Neden Olur Mu?

Astigmat, televizyonu yakından izlemekten kaynaklanmaz. Telefon ve bilgisayar karşısında uzun süreler geçirmek de astigmata neden olmaz. Çoğu durumda, astigmat oluşumunu önlemek için yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur. Kırma kusurlarınızın nedenini belirlemek ve önlem almak her zaman mümkün olmayabilir.

Gözlerinizi Ovalamak Astigmata Neden Olur Mu?

Gözlerinizi ovalamak astigmata neden olabilecek bir alışkanlıktır. Gözlerinizi sık sık ve sert bir şekilde baskı yaparak ovuşturmak zaman içerisinde kornealarınızın şeklini değiştirebilir.

Gözlerinizi ovalamak ayrıca korneaları ince ve koni şeklinde yapan bir rahatsızlık olan keratokonus riskinizi de artırır. Ne yazık ki, kuru gözleriniz veya alerjileriniz varsa gözlerinizi ovuşturma isteğine direnmek zordur. Göz doktorunuz, bu alışkanlığınızı kırmanıza yardımcı olacak göz damlaları ve stratejiler önerebilir.

Astigmat Derinlik Algısını Etkiler Mi?

Görüşünüz herhangi bir mesafede bulanık olduğunda, derinlik algınızda sorunlar fark edebilirsiniz. Ayrıca, derinlik algısı sorunları nedeniyle mesafeleri doğru bir şekilde değerlendirmek, dengenizi korumak veya rahat bir şekilde okumak zor olabilir.


Bu içeriğin tüm hakları saklıdır. İzin alınmadan kopyalanamaz, alıntı yapılamaz.

Bu sitede yer alan metinler bilgilendirme amaçlıdır. Göz doktorunuzun tavsiyelerini dikkate almanızı öneriyoruz.

Bu makaleyi beğendiniz mi ?

Kalan karakter:

Yorum yapmak için lütfen üye girişi yapınız.

Yorumunuz bize ulaştı, teşekkür ederiz.

Değerlendirme sonrası uygun olduğu takdirde yayına alınacaktır.

Token Hatası

Lütfen Sayfayı yenileyip tekrar deneyiniz.

Kalan karakter:

Scroll
Bizi Arayın