Doktor yazısını okumak yeterince zorken, üzerine bir de ilk kez karşılaşmadığınız terimler eklenince lens reçetesini ilk kez okumak biraz kafa karıştırıcı olabilir. 😊
İşte tam da bu yüzden sizler için, her görme kusurunu ayrı ayrı gösteren reçete okuma sayfası hazırladık.
Ben lensimi doğru alayım, fazlasında gözüm yok diyenlerin ise reçetelerini mail atmaları yeterli. 😊
Gözlük Reçetesinde Olmayan, Sadece Lens Reçetesinde Bulunan Değerler
- Temel Eğri (BC)
- Dia (Çap)
- Lens Markası
Tüm Lens Reçetelerinde Olan Ortak Başlıklar
İsimleri reçeteden reçeteye farklılık gösterse de her lens reçetesinde bulunması gereken 5 başlık vardır. Diğerleri kırma kusuruna göre farklılık gösterir.
- Sağ Göz Değerleri
- Sol Göz Değerleri
- Kullanılacak Lensin Çapı
- Kullanılacak Lensin Temel Eğrisi
- Lens Markası
Lens Reçetesi Sağ Göz Değerleri
Sağ gözün sahip olduğu kırma kusuruna göre lens muayenesi sonrasındaki ideal lens değerleri bu bölüme yazılır.
OD: Sağ göz değerini ifade eder. “Oculus Dexter” ifadesinin kısaltmasıdır.
Lens Reçetesi Sol Göz Değerleri
OS:Sol göz değerini ifade eder. ‘’Oculus Sinister’’ ifadesinin kısaltmasıdır.
Bonus Bilgi;Eğer her iki göz her konuda aynı değerde ise OD VE OS yerine OU bölümü doldurulabilir.
Örneğin hem sağ hem de sol göz; “- 1,5“ ise OS ve OD boş bırakılarak, sadece OU alanı doldurulur.
OU (Oculus Uterque); Her iki göz aynı değerde ise sağ ve sol göz için ayrı değerler yazmak yerine tercih edilir.
Lens Reçetesi BC Değerleri
BC: İngilizce Base Curve (Temel Eğri) kelimesinin kısaltmasıdır. BC lensin görme alanının yarı çapıdır. Eğrilik, lensin yarıçapının merkezden kenara kadar olan uzunluğunu ifade eder.
Diğer Kullanımları;Reçetenizde Temel eğri, Merceğin eğriliği, Radius
Lens kullanıcıları arasında, lensin bombesi ya da bombelik değeri olarak bilinir.
Lens Reçetesi DİA Değerleri
DİA:Kontakt lensin bir kenarından diğerine olan uzaklığını ifade eder. Bir nevi kontakt lensin boyutu diyebiliriz.
Diğer kullanımları; DIA, çap, Tüm çap
Güç: Gözün emetrop yani sağlıklı olması ve “0” dereceye ulaşabilmesi için kontakt lensin sahip olması gereken numarasını ifade etmek için kullanılır.
Diğer kullanımları;SPH, PWR
Miyop Reçetesi
Miyopi uzağı iyi görememe, bulanık görme durumudur. (-) ile ifade edilir.
Miyop Lens reçetesinde bulunması gereken değerler;
SPH: Kişide miyop veya hipermetrop varsa bu alan genelde -0,25 diyoptriden başlayarak bir değer bulunur. Miyop bu bölümde eksi (-) ile ifade edilir.
DİA: Lensin milimetre cinsinden çapıdır. Çap değeri de diyebiliriz. Yumuşak lenslerde genellikle 13,60 mm ile 14,60 mm arasındadır. Seri üretim lenslerde Dia değeri seçeneği 1 veya daha çok olabilir.
BC: Lensin temel eğri değeridir. Milimetre cinsinden ifade edilen bu değer yumuşak kontakt lenslerde genellikle 8,30 ile 9,00 mm arasındadır. Lensin mm cinsinden ölçüsünü ifade eder.
Lensin büyüklük seçimi bu değere göre yapılır. 8.3 – 8.4 – 8.6 – 9.0 gibi değerler yaygındır.

Hipermetrop Reçetesi
Hipermetrop yakını iyi görememe, bulanık görme durumudur. Reçetede değeri (+) ile gösterilir.
Hipermetrop lens reçetesinde bulunması gereken değerler;
SPH: : Lens muayenesi sonrası kişinin yakın görüş kaybı değeri başına + işareti eklenerek reçeteye yazılır. Bu değer kişinin yakını görüş kaybının ölçüsünü ifade eder.
DİA: Lensin milimetre cinsinden çapıdır. Çap değeri de diyebiliriz. Yumuşak lenslerde genellikle 13,60 mm ile 14,60 mm arasındadır. Seri üretim lenslerde Dia değeri seçeneği 1 veya daha çok olabilir.
BC: Lensin temel eğri değeridir. Milimetre cinsinden ifade edilen bu değer yumuşak kontakt lenslerde genellikle 8,30 ile 9,00 mm arasındadır. Lensin mm cinsinden ölçüsünü ifade eder.
Lensin büyüklük seçimi bu değere göre yapılır. 8.3 – 8.4 – 8.6 – 9.0 gibi değerler yaygındır.

Miyop ve Hipermetrop lens reçetesi arasındaki fark nedir?
Her iki reçetede bulunan değerler aynıdır. İkisinde de Bc, Dia, Sph değeri bulunur. İkisini ayrıştıran detay ise Sph başlığı altında yer alan değerin yanındaki eksi (-) veya artı (+) işaretidir.
Astigmat Lens Reçetesi
Astigmat,korneanın ışığı birden fazla mesafede veya noktada odaklamasından kaynaklanan kırma kusurudur. Astigmat olan kişiler uzak ve yakın tüm mesafelerde bulanık görebilir.
Astigmat Reçetesinde Olan Değerler (TORİC)
Axis: Astigmatın göz üzerindeki konumunu ifade etmek için belirlenen değerdir. Bu değer 0 ile 180 arasındadır. Kontakt lensler 10’ar derecelik aralıklarla üretilir. 10- 20 – 30 şeklinde bu değer ilerlemektedir.
Diğer kullanımları; Aks, Eksen
CYL; Astigmatın gözdeki derecesini belirlemek üzere kullanılan değerdir.
Diğer kullanımları; Silindir (Cylinder), Astigmatizma Dioptrisi. Günlük konuşmalarda “astigmat numarası” olarak dile getirilir.
BC ve DİA değerleri de tüm görme kusurlarında olduğu gibi Astigmat içinde olması gerekir.

Presbiyopi Lens Reçetesi (Multifokal)
SPH: Görme kusurunun değerini ifade eder.
ADD; Yakın görüş için kullanılacak ek dioptriyi ifade eder.
Her lens reçetesinin olmazsa olmazı, BC ve DİA değerleri presbiyopi lens reçetesinde de bulunur. Çünkü BC VE DİA görme kusur değerinden bağımsız olarak, gözün büyüklüğü ve kavisi ile ilgilidir. Numarasız lens kullanacak kişilerin reçetelerinde de bu değerler bulunur.

Numarasız Lens Reçetesi
Herhangi bir görme kusurunuz yok diyelim, bu lens kullanmanıza engel değil. 😊 Dilerseniz siz de göz hekimini ziyaret ederek, lens reçetesi ile renkli numarasız lens kullanabilirsiniz.

Birden Çok Kırma Kusuru Varsa
Bazı kişilerde birden çok kırma kusuru görülebilir. Astigmat –miyop veya Astigmat – hipermetrop gibi. Bu durumda lens reçetesinde her iki görme kusuru içinde değerler yer alır.
Miyop - Astigmat Lens Reçetesi
BC: Lensimizin temel eğri değeridir.
Dia: Lensin milimetre cinsinden çapıdır.
SPH: Miyopun derecesini ifade eder.
CYL: Astigmatın derecesini gösterir.
AKS: Astigmatın konumunu ifade eder.

Hipermetrop – Astigmat Lens Reçetesi
BC: Lensimizin temel eğri değeridir.
Dia: Lensin milimetre cinsinden çapıdır.
SPH: Hipermetropun derecesini ifade eder.
CYL: Astigmatın derecesini gösterir.
AKS: Astigmatın konumunu ifade eder.

Birden Çok Kırma Kusuru İçin Tek Bir Lens Kullanılabilir Mi?
Astigmat -miyop veya Asitigmat - hipermetrop kırma kusurları birlikte görülebilir. Bu durumda birden çok kırma kusuru için tek bir lens kullanabilirsiniz.
Hipermetrop – Astigmat - Presbiyobi Lens Reçetesi
Bazı hastalarda birden çok kırma kusuru aynı anda oluşur. Astigmat, hipermetrop ve presbiyopi bir gözde oluşabilir. Bu durumda lens reçetesinde aşağıdaki değerlerin tümü yer alır.
Gözün temel eğri değeri için BC,
lensin çapı için DİA,
hipermetrop için + ( artı) işareti ile SPH değeri,
Astigmat değeri için CYL, Astigmatın konumu için AKS
Presbiyopi için ise ADD değerinin bulunması gerekir.

Miyop - Astigmat – Presbiyobi Lens Reçetesi
Astigmat, miyop ve presbiyobinin aynı anda oluştuğu durumda aşağıdaki değerlerin tümü reçetede yer alır.
Gözün temel eğri değeri için BC,
lensin çapı için DİA,
Miyop için – (eksi) işareti ile SPH,
Astigmat değeri için CYL, Astigmatın konumu için AKS
Presbiyopi için ise ADD değerinin bulunması gerekir.
Tek bir kırma kusuru için lens kullanılabilirken, 2 veya daha çok kırma kusuru olduğunda da bir adet lens ile görme kusurunuzu telafi edebilirsiniz.

Lens reçetesi okuma veya lens reçetesi ile sipariş vermek için desteğe ihtiyacınız olursa bize mesai saatleri içerisinde 444 53 67 ( 444 LENS) nolu telefondan ulaşabilirsiniz.
Dilerseniz de reçetenizi ve mesajınızı bize 7/24 [email protected] üzerinden iletebilirsiniz. En kısa sürede size geri dönüş sağlayacağımızdan emin olabilirsiniz.
3 sene önce Air Optix kullandım. Gözümün kuru olmasının etkisiyle gözümdeki batmalar, sürekli netlik kayıpları lensin bana göre olmadığı izlenimi yaratmıştı. 1 senedir çeşitli yerlerden tavsiye aldığım Biofinity Toric lensi lensmarket.co dan satın aldım. Reçeteme göre bana uygun olan lens özelliklerini seçme konusunda müşteri hizmetlerinin sıcaklığı ve yardımı beni gerçekten mutlu etti. Çalışanların emeğine sağlık, gerçekten işlerini hakkıyla yapıyorlar. Stok sıkıntısı çekmeden çok kısa sürede lensler elime ulaştı. 3 gündür lenslerimi büyük bir memnuniyetle kullanıyorum. İlk günümde lensi sadece 2-3 saat kullandım. Alışma sürecinde herhangi bir problem yaşamadım. Lensi kullanmaya başladığım ikinci günde sabah işim sebebiyle neredeyse 8 saat boyunca ekrana durmadan baktım. Gözümde hiçbir kızarıklık, batma ve netlik kaybı gibi problemler olmadı. Lensi ve lensmarket.com u herkese şiddetle öneririm :)
Taner E.Ekip,ilgi,hız ve her şey o kadar mükemmel ki daha önce böylesine rastlanmamıştım teşekkürler daima müşteriniz kalacağım. \nLense gelecek olursak uzun zamandır biofinity air optix gibi bir çok lens kullandım gözüm miyop fakat hep rahatsız oluyordum ekrana bakarken birbirine girme bulanıklaşma sorunu kuruma yapışma uzun süre gözümde tutamazdım maksimum 6 saat kalırdı o da çok zorlardı beni bu EFSANE LENS 3 4 gündür kullanıyorum 2 kere çıkardım uyurken ve varlığı yok gibi bulanıklaşma girme batma kuruma hiçbir şey yok Çok memnun kaldım. Bc değerim 8.6 firma çok ilgilendi gerçekten mükemmel oldu şüphesiz alabilirsiniz 8.6 arkadaşalar. Önceki lenslerimi senelik almıştım ve elimde -1.50 miyop 2 açılmamış 1 açılmış kutu toplamda 8 çift biofinity lens var Bu güzelliği keşfettikten sonra bunları kullanacağımı sanmıyorum ne yapıcam BİLMİYORUM :)) teşekkürler LensMarket
Tunahan K.Öncelikle merhaba, 4 yıldır aktif lens kullanıyorum ve sürekli lens market ile alışverişimi yapmaktayım. Lensler çok güzel ve özenle paketlenmiş, hızlıca kargoya veriliyor. Şuana kadar hiçbir sıkıntı çekmedim. Gönderdikleri hediyelerden bahsetmiyorum bile. Lens e gelecek olursak, blue seçeneğini sipariş vermiştim. Lens gayet güzel duruyor normalde açık kahverengi göze sahibim. Gayet doğal ve sırıtmadan duruyor. Batma yanma hisleri vs hiçbir sorun yok. İlk defa lens kullanacak arkadaşlara tavsiyem uzun süreli kullanımda kişiden kişiye zamanlamada değişken kuruluk söz konusu oluyor. Site üzerinden suni gözyaşı damlası kesinlikle alın. Gözlükten geçiş yapacak arkadaşlar lens kullanmaya bağımlı olacaklarına eminim. Okuyan kişilere ve LENS MARKET e sonsuz teşekkürler.
Ahmet C.lense ilk defa başladım. Doktora gittim gözlüğün neyse aynı oranları lense geçirelim dedi. Bir tavsiye vermedi. Bende uygun fiyata almak için optik yerine siteden sipariş vermek istedim. Acuvue oasys astigmat aldım. Gözümde yanma batma yaptı hiçbir zaman takamadım, teknolojik aletlerde değişik bir görüş açısı sundu. Ve takması kesinlikle çok zor lens bildiğin gözümü deli gibi açıyorum sokuyorum yapışmamakta inat ediyo. Her neyse lensmarketle iletişim kurdum mükemmel ötesi müşteri hizmetiyle müşteri memnuniyeti için farklı markanın ürününü alabilirsiniz dedi çok mutlu oldum. Baktım bu ürünün ortalaması 100 üzerinden 90 olunca direk bu ürünü istedim. Sadece aradaki fark lirayı istediler 10 lirayla ürünü almış oldum. Mükemmel ötesi 0 yanma batma çok güzel görüş. Teknolojik aletlerde diğer lense nazaran saçma bir buğulanma yok. Ve gözümde olduğunu bile unutuyorum. Aşırı memnun kaldım tek eksi yanı biraz oynak ama alışınca takması aşırı kolay. Lensmarkete çok teşekkürler işiniz rast gitsin.
Berkay K.Siparişimi 14 ağustos öğleden sonra vermiştim 15 temmuz öğlen elime ulaştı öncelikle bu hız beni çok memnun etti. Lensmarketten ilk alışverişimdi ve tereddütlerim vardı ama ürün elime ulaşıncaya kadar yapılan sürekli bilgilendirilme, ürünlerin elime hızlı ulaşması ve güzel paketlenmesi, lenslerin son kullanım tarihinin 2023 yılında doluyor olması ve ürünleri piyasadaki en uygın fiyata almış olmam lensmarkete tam puan vermemi sağladı. Yaptığım alışverişten çok memnun kaldım daimi müşterileri olacağımı düşünüyorum. Acuvue oasy marka lensler ise yıllardır kullandığım marka kuruluk, batma vb hiçbir şikayetim olmadı bugüne kadar ama tabi kişi göz yapısına göre değişebilen bir durum bu. Denemeyi düşünenlere tavsiye ederim. Teşekkürler lensmarket.
Meryem Ç.Öncelikle sizlere çok teşekkür ederim 1 gün sürmeden lenslerim elime ulaştı müşteri ile ilgi ve alaka mükemmmel.Lenslere gelince ilk cıktığı günden beri kullanıyorum hangisini kullandıysam batma yanma bulanıklık odaklama problemi yaşadım gözlerim çakır olduğundan güneşli havada gezmem imkansizdi kararma ve açılma süresi inanılmaz derecede hızlı daha yazacak cok sey var ama alcak arkadaşlar tereddüd etmeden alabilir UV ışınına göre kararma seviyesi göz rengini evet kara gösteriyor ama tabiki güneste benim için problem yapmıyor HD görüntü kesinlikle yanılmıyorsunuz sagdan soldan ışık yansıması yok kesinlikle deneyin eski bir kullanıcı olarak size deneyimimi anlatmak istedim ince ve hava geçirgenliği mükemmel tekrar sizlere teşekkür ederim ...
Mehmet U.Öncelikle Lens markete çok teşekkür ediyorum.25 yıldır güvenle alışveriş yaptığım tek site.Arkadaş,kardeş ve komşularıma hep tavsiye edip Fahri elemanınız oldum resmen. Göz numaralarım çok yüksek olduğu için şimdiye kadar hep şeffaf lens kullanıyordum pazar günü ilk defa bal rengi sipariş verdim bugün tam da arkadaşlarımla buluşmaya giderken kargom geldi hemen taktım,gözlerim koyu kahve ve çok esmer olmama rağmen herkes önce farketmedi ve parladığımı,makyajımı değiştirdiğimi zannetti.Gözlerimde hiç batma vs yapmadı,sırada başka renkler var artık.Hizmet anlayışınız,ciddiyetiniz ve bizleri memnun ettiğiniz için çok teşekkürler.İyi ki varsınız.
Beyhan I.Bir hafta önce Acuvue 30 days ile lense basladim.Konfor mükemmeldi.Daha sonra ayni kaliteyi daha ucuza nasil yakalarim diye arastırınca bu lensi indirimli kampanyalı olarak sipariş verdim.Her kutuda 3 cift lens.Toplam 4 kutu ve 2 adet solisyonu kampanyali olarak aldim.Uzun bir süre gözlük kullanmayacağım.Bu lensi bildiğim kadarı ile 6 gün 7 gece hiç çikarmadan da kulllanabiliyoruz.Ancak ben aksamlari cikarip 15 gün gündüz kullanmayi düşünüyorum.Zaruri durumlarda bu ozelligi olduğunu bilmek güzel.Lens şu an gözümde ve çok net görüyorum.Gözümde hiç lens yokmuş hissi veriyor.20 li yaşlarda bu şekilde görüyordum.Bu insana özgüven veriyor.Lens markete,bu lensi üretenlere,ithal edenlere ve yorumları ile beni bu lensi almaya ikna eden diğer kullanıcı yorum sahiplerine teşekkür ediyorum.
Serkan G.Hayatımda böyle muhteşem bir hizmet görmedim. Gerçekten ailecek inanamadık. (Olay üzerine anlık yazıyorum. Sjsjsk) Lenslerden birinde problem çıktı ve müşteri hizmetlerini aradığımda hanfendi leb demeden leblebiyi anlayıp şak diye işimi halletti. Vallahi inanamıyorum. Cidden hem firmaya hem hanfendiye aşırı teşekkür borçluyum. İlk lens siparişimdi siteden, bundan sonra buranın müdavimiyim. Bu arada uzun yıllardır bu markayı severek kullanıyorum Birçok alerjinin sonunda bu markada çare buldum. Gerçekten çok kaliteli. Genelde lensleri üşengeçlikten gözümden sık çıkartmasam da 3 haftaya kadar kaliteli ve 4. haftaya kadar da idare eder bir görüntü elde edebiliyorum ki zaten normalde 2 haftalık bu lensler. Herkese öneririm. Lensleri de siteyi de... (Arkadaşımla bu siteden bir gaza gelip almıştık ve bundan sonra başka yerden almayız.) Fiyat, kalite, performans... Cidden bravo.
Aybüke Y.Tedirgin olarak verdigim ilk siparisim sorunsuz bir sekilde elime ulasti.(herkes gibi tabiyki yorumlari okudum.konu sağlik ve bence en önemlisi göz olunca bir tık korkuyorsunuz) Hic tereddüt etmeyin derim.c.tesi mesai bitimi gectigim siparisim sali gunu elimdeydi.telefonla her aradigimda çözüm odaklı müsteri temsilcisi var o da okey.gelelim lense herhangi bir batma yanma kasinti vs sikayetim olmadi.kiii yapmamam gerek biliyorum uyumuslugum dahi var. uzak orta yakin görüş cok iyi.yakinda uzun sure bi seye odaklanirsam sadece birkac kez gözümü kırpma geregi duyuyorum.sonuc optiklerden cok cok ucuza guvenerek alabirsiniz.
Serpil Ö.