Lens Blog
Kontakt Lens Kullananların Yapması ve Yapmaması Gerekenler

Kontakt Lens Kullananların Yapması ve Yapmaması Gerekenler

06.06.2024


Kontakt lens kullanıcı adaylarının ve yeni lens kullanıcılarının aklında sorular olması çok doğal, biz de bu soruların hepsini tek bir yazıda cevaplamak istedik ve kolayca ezberleyebileceğiniz, başucu notunuz olacak bir liste hazırladık.😊

İlk Olarak Yapılması Gerekenlerden Başlayalım;

Her zaman ve en öncelikli geçerli kural; lenslerinize dokunmadan önce ellerinizi bol su ve sabunla yıkayın. Kontakt lens kullanıcıları için adınız bir, bu madde 2 diyebiliriz. 😊

Uzun süreli lens kullanıyorsanız lenslerinizi her gün temizleyin. Günlük kullan- at lens kullanıyorsanız da uyurken lenslerinizi çıkarıp atın ve her sabah yeni bir lense geçmeyi ihmal etmeyin.

Lens saklama kutunuzu ve lens solüsyonunuzu en geç her 3 ayda bir değiştirin. Lens solüsyonunuz açıldıktan 3 ay sonra kullanım ömrü bitmiş demektir, solüsyonunuz bitmemiş olsa dahi yenisine geçin. Lens kabınızı, her gün lens solüsyonu ile yıkasanız da, üç ayda bir lens saklama kabınızı da değiştirmeniz gerekir.

Lensmarket.com’da bulunan tüm lens solüsyonlarının içinde lens kabı da bulunmaktadır. Bu sayede lens kabı ve lens solüsyonunuzu en uzun zaman aralığı 3 ay olacak şekilde eş zamanlı olarak değiştirebilirsiniz.

Hayat her zaman hepimiz için, sürprizlerle dolu. Lens kullanıcıları için ise; yanında yedek lens olmadan, lensi ile ilgili bir talihsizlik yaşamak üzücü olsa gerek. Gözünüzü kaşırken ya da farklı bir aksilikten dolayı lensinizi değiştirmeniz gerekirse yedek lensler kurtarıcınız olacaktır. 😊 Bu nedenle ister tek kullanımlık ister uzun süreli lens kullanın. Yanınızda her zaman fazladan bir çift lens taşıyın.

Lens reçeteleri bir yıl süre ile geçerlidir. Eğer farklı bir doktor tavsiyesi yoksa yılda en az bir kez göz muayenenizi ihmal etmeyin.

Kontakt Lens Kullanıcılarının Yapmaması Gerekenler

Kontakt lenslerinizi solüsyon dışında bir madde ile temas ettirmeyin. Musluk suyu, soda gibi alternatifler üretmeye çalışmak; lenslerinizi temizlemek bir yana dursun, sadece göz sağlığınıza ve lenslerinizin yapısına zarar verir.

Lens solüsyonunuzu birden çok kez kullanmayın. Lens solüsyonları sadece bir kez kullanıma uygundur, lenslerinizi taktıktan sonra saklama kabında kalan solüsyonu tekrar kullanmayın.

Lensinizi ve lens bakım malzemelerinizi kimse ile paylaşmayın. Bu ürünler size özeldir ve başka kimse ile paylaşmamanız gerekir. Yoksa hem kendinize hem de malzemelerinizi paylaştığınız kişinin göz sağlığına zarar verebilirsiniz.

Lensleriniz gece kullanımına uygun değilse, kesinlikle gece kullanmayın. Gece kullanıma uygun olmayan lensler, gözleriniz kapalı iken oksijen geçişine daha az izin vereceği için gözlerinizde kızarıklık ve kuruluk yapabilir. Uyumadan önce lenslerinizi çıkartıp saklama kabına koymakla uğraşmak istemiyorsanız, sürekli kullanım yani gece-gündüz lenslere ya günlük kullan- at lenslere geçiş yapmak için doktorunuzla görüşebilirsiniz.

Lenslerinizi ideal kullanım süresinden fazla kullanmayın. Lenslerini üretici firma tarafından belirlenen ideal kullanım süresine ve hekim önerisine sadık kalarak kullanmanız gerekir. Aksi halde gözlerinize zarar verebilirsiniz. Maalesef birçok yeni lens kullanıcısı bu yanılgıya düşerek görüşünün bozulmadığını düşünerek lensleri ideal süresinden fazla kullanarak uzun vadede gözlerine zarar vermektedir. Bu nedenle hem bugününüzü hem de yarınınızı düşünerek lenslerinizi ideal kullanım sürelerine sadık kalarak kullanın. Lenslerin teknolojileri ve içeriklerine göre kullanım süreleri belirlenmektedir ve bu sürelerin belirlenmesinde birçok test ve onay işlemi bulunmaktadır. Bu süreçleri göz ardı etmek, kendi sağlımızı riske atmak demek olur.

Denizde, havuzda, saunada, duş alırken ya da yüzünüzü yıkarken lens kullanmayın. Lensler, su ile temas ettiğinde suyun içinde bulunan mikroplar lensinize yapışabilir.

Lens ve Makyaj

Lens kullanıcısı bir kadının aklındaki en önemli sorulardan birisinin de “peki makyajı nasıl yapacağım?” olduğuna eminiz. Bunun cevabı da, yolu da çok basit. Makyaj yapmadan önce lensleriniz takın ve makyajınızı silmeden önce lensleriniz çıkarın. Bu sayede gözlerinize zarar vermeden hem görüşünüzü netleştirebilir hem de istediğiniz görünüme zahmetsizce ulaşabilirsiniz. Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz lens ve makyaj yazımızı göz atabilirsiniz.

Son kullanma tarihi geçmiş lensi kullanmayın. Kontakt lens kutularının ve blisterlarının üzerinde son kullanma tarihi bulunmaktadır. Bu tarihler geçmeden lensleri kullanmalı ya da tarihi geçmiş lensleriimha etmelisiniz. Bunun için lens siparişinizde doğru bir planlama yapmanız gerekir.

Aynı kontakt lensi kullanmanıza rağmen görüşünüzün değiştiğini hissederseniz, göz değerleriniz farklılaşmış olabilir bu nedenle göz muayenesi olmanız gerekir. Son göz muayenenizin üzerinden bir yıl geçmemiş olsa dahi yeni göz randevunuzu planlamanızı öneriyoruz. Göz hekiminizin kontrolü bu noktada belirleyici olacaktır.

Gözlerinizi ovuşturmayın. Gözlerinizi ovuşturmak lensin göz bebeğiniz üzerinden, doğru konumundan kaymasına veya gözünüzden düşmesine neden olabilir. Bu durumda yeni bir lense geçmenizi gerektirir.

Gece-gündüz uyurken de kullanıma uygun olmayan lenslerle çok kısa süren küçük şekerlemeler haricinde uyumayın, uyuyacağınız zaman lenslerinizi çıkarın.

Lenslerinizi ve lens kutunuzu yüksek ısıda bırakmayın. Özellikle yazın, arabada solüsyon ve lensinizi bırakmanız, maruz kalacakları yüksek ısıdan dolayı içeriklerine zarar verebilir. Lenslerinizi oda sıcaklığında muhafaza etmelisiniz.

Kontakt lenslerinizi göz doktorunuzun önerdiği şekilde düzenli ve dikkatli bir şekilde kullanmayı alışkanlık haline getirmenizi hem görüş hem de hayat kalitenizi iyileştireceğine eminiz. 😊

Lens ve lens kullanımına dair aklınıza takılan veya sormak istedikleriniz varsa bize haftanın 6 günü mesai saatler içerisinde 444 53 67 (444 LENS) numarasından ulaşabilirsiniz. Uzman müşteri hizmetlerimizin 22 yılı aşkın süredir olduğu gibi bugünde sizlere yardımcı olmaktan memnuniyet duyacağını unutmayın.

Bu içeriğin tüm hakları saklıdır. İzin alınmadan kopyalanamaz, alıntı yapılamaz.

Bu sitede yer alan metinler bilgilendirme amaçlıdır. Göz doktorunuzun tavsiyelerini dikkate almanızı öneriyoruz.

Bu makaleyi beğendiniz mi ?

Kalan karakter:

Yorum yapmak için lütfen üye girişi yapınız.

Yorumunuz bize ulaştı, teşekkür ederiz.

Değerlendirme sonrası uygun olduğu takdirde yayına alınacaktır.

Token Hatası

Lütfen Sayfayı yenileyip tekrar deneyiniz.

Kalan karakter:

ScrollBizi Arayın