Lens reçetesini okumak oldukça kolaydır ve genellikle temel bilgiler içerir. Reçetede yer alan bilgilerle, ihtiyacınıza en uygun kontakt lensi seçmek mümkündür. Lens reçetenizi doğru şekilde anlayarak, daha rahat ve özgür bir görüş deneyimi elde edeceğiniz lenslerinizi kolayca sipariş edebilirsiniz.
İçindekiler
Kontakt Lens Reçetemi Nasıl Okurum?
Öncelikle hangi kırma kusuruna sahipsiniz onu belirleyin.
Lens reçetenizi elinize aldığınızda üzerinde birçok teknik terim, kısaltma ve rakam göreceksiniz, bunlar gözünüzü korkutmasın, bu terimlerin anlamlarını sizler için tek tek açıklayacağız.
Lens reçetenizde yer alan değerlerin ne anlama geldiğini bilmek sadece online lens satın almak için değil, zaman içerisinde gözlerinizdeki değişimleri takip edebilmeniz için de önemlidir.
Şimdi, birlikte lens reçetenizi daha yakından ve detaylı bir şekilde inceleyelim
Lens reçetelerinde sağ ve sol göz için ayrı ayrı alanlar belirtilmiştir. Eğer iki gözünüzün değerleri birbirinden farklı ise sağ ve sol gözünüz için uygun lensin değerleri ayrı ayrı belirtilir. İki gözünüzün değerleri aynı ise, genellikle sağ ve sol göz değerlerinden sadece birisinde belirtilir.
SPH:
Kırma kusurlarından Miyopi veya Hipermetropi’yi ifade eder. Miyop uzağı görememektir ve (-) eksi ile gösterilir. Hipermetropi yakını görememektir. (+) artı ile gösterilir. SPH kısaltması reçetenizde bazen “D” , PWR veya Sferik olarak da adlandırılabilir.
CYL:
Astigmatın derecesini İfade eder. Cylinder (Silindir) kelimesinin kısaltmasıdır. (-) eksi ile gösterilir. Bazen reçetenizde silindir veya astigmatizma dioptrisi olarak da görebilirsiniz. Reçetenizde CYL (+) olarak görünüyorsa bu değerin eksiye çevrilmesi gerekir. Göz hekiminiz size bu konuda yardımcı olacaktır. CYL standart olarak -0.75 dereceden başlayarak -2.75 dereceye, özel üretimli lenslerde ise -8.00 dereceye kadar üretilebilir. Reçetenizde CYL ve aks var ise Toric (Astigmat) lensler kategorisinden bir kontakt lens seçmelisiniz.
Aks:
Astigmatın göz üzerindeki konumunu belirten derece cinsinden 0 ile 180 arasında bir değerdir. Reçetelerde AX veya Axis olarak farklı adlarla bulunabilir.. Standart üretilen yumuşak lenslerin aksları 10 ar derece aralıklarladır (10, 20 …. 170, 180 gibi) eğer bu değerlerin haricinde bir aks değeri yazılmış ise (15, 25 gibi) göz hekiminize danışmalısınız. Aks değeri uygun olmayan bir lens seçildiğinde net bir görüş elde edemezsiniz.
BC (base curve):
Lensimizin temel eğri değeridir. Milimetre cinsinden ifade edilen bu değer yumuşak kontakt lenslerde genellikle 8,30 ile 9,00 mm arasındadır. Radius olarak da adlandırabilir. Bazı lensler birden fazla BC değerini kapsayacak şekilde üretilir. Eğer seçtiğiniz lens bu özellikte değilse ve reçetenizde yer alan BC derine uygun lensi bulamıyorsanız göz hekiminize mutlaka danışmalısınız. BC (temel eğri) hakkında daha ayrıntılı bilgi için tıklayınız
Dia:
Lensin milimetre cinsinden çapıdır. Yumuşak lenslerde genellikle 13,60mm ile 14,60 mm arasındadır. Reçetenizde “Lens Çapı veya Çap” olarak da görebilirsiniz. Birçok lens genellikle tek bir çap değeriyle üretilir. Dia (çap) hakkında daha ayrıntılı bilgi için tıklayınız
Add:
Eğer eskiden yakını görmekte zorlanmıyorken 40’lı yaşlardan sonra okumada zorlanmaya başladıysanız Presbiyopi başlamış olabilir. Korkulacak bir şey yok. Bu yaşımızın getirdiği doğal bir durum. Add değeri Presbiyopi için lenste ne kadar bir ek kırma gücünün olduğunu belirtir. Addition (ilave) kelimesinin kısaltmasıdır. Bazı reçetelerde yakın dioptri olarak bazı reçetelerde ise Add olarak yer alır. Her markada Add değer aralıkları farklı olabilir kimi lenste Low-Med-High şeklinde iken kimi markalarda direkt Add Dioptrisi olarak yer alabilir. Reçetenizde ADD kısmı dolu ise Multifocal lensler kategorisinden bir seçim yapmanız gerekir.

Lens Reçetesi İle Gözlük Reçetesi Arasında Fark Var Mı?
Gözlük camları gözümüzden ortalama 12mm civarında uzakta dururlar. Kontakt lensler ise kornea üzerine takılarak kullanılır. Bu mesafe farkından dolayı gözlük ve kontakt lenslerde SPH değerleri de birbirinden farklı olabilir.
Lens reçetesinde bulunan ama Gözlük reçetesinde bulunmayan değerler.
- Temel eğri BC
- Lens Markası
- Dia (Çap)
Lensmarket.com’dan gerekli seçimleri yapıp istediğiniz lensi sepetinize ekledikten sonra reçetenizin görüntüsünü sistemimize eklemeyi ihmal etmeyin. Uzman müşteri temsilcilerimiz ve optisyenlerimiz reçetenizi siparişinizle karşılaştıracaktır.
yaklaşık 10 yıldır lens kullanıyorum. son 2 yıldır doktorumun tavsiyesi üzere Acuvue OASYS kullanıyorum. göz kuruluğum olduğu için bu lens çok iyi geldi gözlerim eskisi kadar kurumuyor batma yanma yapmıyor. klimalı ortamda ve bilgisayar başında çalışıyorsanız şiddetle tavsiye ederim. yıllardır lensmarket'ten alışveriş yapıyorum. her defasında memnun kalıyorum. hız, paketleme, hediye solüsyon, uygun fiyat vs her konuda çok iyiler. 1-2 günde lensim elimde oluyor. asla çakal optikçilere para kaptırmıyorum artık. çok teşekkür ederim. lütfen kendinizi bozmayın. kazandığınız parayı sonuna kadar hak ediyorsunuz.
Emine S.yaklaşık olarak 10 yıldır Lens Market ten sipariş veriyorum, 10 senede ben 3 şehir, 2 iş değiştirdim. Lens Marketin hizmet kalitesi değişmedi, giderek de iileşmeye devam ediyor. Sabah 8.20de verdiğim siparişim 1 saat sonrasında kargolanmıştı. Öncelikle bu hızlı süreç ve müşteri odaklı çalışma prensibiniz icin çok çok teşekkür ediyorum. Son olarak Acuvue Oasysi yaklaşık 2 senedir kullanıyorum, hem ince yapısı hem görüntü kalitesi olarak cok memnunum, ben günün belirli saatlerinde lens takıyorum,, bu süre 7-8 saati gecmiyor bu sebeple herhangi bir yanma batma olmuyor.
Özge T.20 yıldır lens kullanıyorum. çok çeşitli markalar denedim, 11 yıldır da Acuvue Oasis kullanıyorum, çok memnundum. ta ki geçen yazdan beri gözümde kuruluk, batma, sulanma ve akma olana kadar. Doktora gittiğimde alerji olmuş bir müddet gözlük kullan dedi. sonrasında yine lense başladım. ama yaz ayları aynı şikayetlerim devam etti. bu durumu tüm gün (sabah 8-akşam8) bilgisayar başında ve klimalı ortamda olmama bağlamıştım. günlük lenslerin konforunu okudum internette. bu yaz başı denemek için fiyatının uygunluğundan dolayı Bio True aldım. kötü deyemem gözde batma/kızarıklık yapmadı gözümde uyuyakaldığım günlerde bile. fakat benim için tam bir net görüş sağlamadı. ben de kendi lensimin yani acuvue’nin günlüğünü denemeye karar verdim. ve işte beklenen an, bu zamana kadar niye almamışım diye düşündüm. gerçi lens işi tamamen kişisel, bana iyi gelen başkasında batma/bulanıklık yapabilir. ama benim şimdiye dek kullandığım en konforlu lens diyebilirim. dediğim gibi tüm gün bilgisayar başındayım ve klimalı ortamda çalışıyorum, her gün yeni lens çok konforlu bir şey. sabah 7 de takıp gece yatarken çıkarıyorum hiç bir şekilde batma/kızarıklık/bulanıklık olmuyor teşekkürler Lens Market..
Demet A.15 SENEDİR LENS KULLANIYORUM VE İLK ZAMANDAN BERİ ;Acuvue Oasys for ASTIGMATISM KULLANIYORUM. LENSLERİ HEP MALUM GÖZLÜKÇÜDEN ALIRDIM AMA SONRA LENSMARKETİ KEŞFETTİM. YAKLAŞIK 7-8 YILDIR LENSLERİMİ BURADAN ALIYORUM, ŞİMDİ BU SENENİN SİPARİŞİNİ VERDİM HATTA VE İNANIN ARTIK BAŞKA HİÇBİR SİTEYE-GÖZLÜKÇÜYE VS BAKMADAN DİREK BURADAN ALIYORUM. ZAMANINDA O KADAR ARAŞTIRDIM Kİ ÖZELLİKLE PAKET KAMPANYALARDA EN UYGUN BURADA OLUYOR . ÜSTELİK SATIŞ SONRASI DESTEKLERİ DE MUAZZAM. BİR ARA ;OASYS TEN BAŞKA LENS HİÇ DENEMEDİM BİR DE ŞUNU DENEYEYİM DİYE BURADAN BAŞKA BİR MARKANIN LENSİNİ SİPARİŞ VERDİM. VE O LENS O KADAR OLMADI Kİ, KULLANDIĞIM HER AN GÖZÜME BATTI VE ZATEN DEVAM EDEMEDİM KULLANMAYA. SADECE 1 ADET LENS KULLANDIM VE KALAN PAKETİ GERİ GÖNDERİP OASYS SİPARİŞ ETTİM TEKRAR. MÜŞTERİ HİZMETLERİ İNANILMAZ DESTEK OLDU, HİÇBİR SORUN YAŞAMADIM. ONLINE ALIŞVERİŞTE BU DESTEĞİ GÖRMEK VE BU GÜVENİ HİSSETMEK BÜYÜK BAŞARI BENCE. TEBRİK EDERİM. (BU ARADA TORİC OLARAK KESİNLİKLE OASYS BENCE:))
Didem Ö.ilk başta internetten lens almaya korktum. Tarih konusunda ya erken olursa diye. Diger lens Satış sitelerini de inceledim. Bana en guven veren site burasi oldu. Sİparis verdikten sonrada anladım, hemen kargo yapılarak yollandi. ürüne gelecek olursak ben daha lens maceram yeni başladı daha takmayi çıkarmayı bile zorlukla yapıyorum ama bu üründen memnun kaldım. batma yok. gözünde olduğunun farkında bile degilsin. sabah takarken lens şeffaf beyaz akşam çıkartırken hafif siyahlik oluyor lensin özelliğinden dolayı. fazla ışıklı güneşli havada gözü kamaşan rahatsız olan biriyim. bu lens onu tam bitirmedi ama alt seviyelere indirdi diyebilirim. psikolojik değilse
Yunus Y.Uzun yıllardır lens kullanıyorum.Öncelikle Lens Markete ilgi ve alakasından dolayı çok teşekkür ediyorum.Sorunsuz ve güvenilir alışveriş yapılacak nadir sitelerden biri olduğunuz için tebrik ederim. Lens markası olarak Zeıss Contact Day 30 ve solüsyon olarak optı-free kullanıyorum. Gözünüzde rahatsızlık hissediyorsanız (kuruluk, batma, yanma, bulanıklık vs.) lensin kalitesizliğinden değil gözünüzün lense veya solüsyonuna uyum sağlamamasındandır. Kullanmadan doğru lensi ve solüsyonu bulmak mümkün olmayabilir.Önce doktor tavsiyesi sonra da kullanarak doğru ürünleri bulacağınıza eminim. Doğru ürünleri bulduktan sonra da Lens Marketten hiç düşünmeden kolayca alabilirsinizzz...
Zehra T.Öncelikle sizlere çok teşekkür ederim 1 gün sürmeden lenslerim elime ulaştı müşteri ile ilgi ve alaka mükemmmel.Lenslere gelince ilk cıktığı günden beri kullanıyorum hangisini kullandıysam batma yanma bulanıklık odaklama problemi yaşadım gözlerim çakır olduğundan güneşli havada gezmem imkansizdi kararma ve açılma süresi inanılmaz derecede hızlı daha yazacak cok sey var ama alcak arkadaşlar tereddüd etmeden alabilir UV ışınına göre kararma seviyesi göz rengini evet kara gösteriyor ama tabiki güneste benim için problem yapmıyor HD görüntü kesinlikle yanılmıyorsunuz sagdan soldan ışık yansıması yok kesinlikle deneyin eski bir kullanıcı olarak size deneyimimi anlatmak istedim ince ve hava geçirgenliği mükemmel tekrar sizlere teşekkür ederim ...
Mehmet U.Öncelikle Lens markete çok teşekkür ediyorum.25 yıldır güvenle alışveriş yaptığım tek site.Arkadaş,kardeş ve komşularıma hep tavsiye edip Fahri elemanınız oldum resmen. Göz numaralarım çok yüksek olduğu için şimdiye kadar hep şeffaf lens kullanıyordum pazar günü ilk defa bal rengi sipariş verdim bugün tam da arkadaşlarımla buluşmaya giderken kargom geldi hemen taktım,gözlerim koyu kahve ve çok esmer olmama rağmen herkes önce farketmedi ve parladığımı,makyajımı değiştirdiğimi zannetti.Gözlerimde hiç batma vs yapmadı,sırada başka renkler var artık.Hizmet anlayışınız,ciddiyetiniz ve bizleri memnun ettiğiniz için çok teşekkürler.İyi ki varsınız.
Beyhan I.Lens marketten alışveriş yapmak benim için güzel bir deneyim oldu ilk defa online olarak lens aldım lens tedarik eden gözlük mağazalarından daha hızlı bir gün içinde elime ulaştı gönderim den önce teyit amaçlı arayıp yazdığım notla alakalı endişelerimi giderdiler gayet ilgililer. Uzun yıllar air optix kullanan biri olarak son dönemlerde lens kalitesi düştüğü ve bazı sorunlar yaşadığım için biofinity markasına geçiş yaptım çokta memnun kaldım eski lens markasında son dönemlerde lensler kısa sürede buğulanip düzgün görüş sağlamıyordu 3 aylık lensler 1 ayda çöp oluyordu ama biofinity gerçekten kaliteli ve gözde neredeyse yokmuş gibi çok rahat bir kullanım sunuyor temiz ve net görüş sağlıyor buradaki alışverişimden ve biofinity den çok memnun kaldım
Ozan İ.Bence bc değeri tutanlar için harika bi lens o kadar yumuşak ki anlatamam benim bc 8.6 olduğu için arada bulanık görme çok oldu ve kaymalar oldu malzeme olarak bayıldım kuş gibi hafif bi lens fiyatıda güzel tavsiye ederim.Tek dezavantajı o kadar yumuşak ki tersini düzünü karıştırıyordum. Ayrıca lens market firması kadar ilgili güvenilir müşteri memnuniyetini önemseyen bi firma görmedim.Artık başka yerden lens almam.Bir lens değişimim için bile beni kaç defa aradılar benim arayıp peşinde koşmam gerekirken onlar beni arayıp ilgilendiler çok sağolsunlar Allah razı olsun ilgilenen herkesden. Başka sitelere paranızı kaptırmayın bence Merve Ç.
Merve Ç.