İçindekiler
Kontakt lensler, görme kusurlarını düzeltmek veya estetik nedenlerle yaygın olarak tercih edilen optik ürünlerdendir. Görme alanını daraltan, düşme ve kayma risklerinden dolayı hareketlerimizi kısıtlayan gözlüklerin harika bir alternatifidir kontakt lensler.
Konforlu bir kullanım için kontakt lenslerin uygun ölçülerde seçilmesi son derece önemlidir. Kontakt lenslerde çap, lensin göz yüzeyine uygun şekilde oturmasını sağlayan kritik bir parametredir. Uygun bir çap görme kalitesini artırırken, yanlış çap seçimi hem konfor eksikliğine hem de uzun vadede göz sağlığı sorunlarına yol açabilir.
Kontakt Lenste Dia (Çap) Nedir? Neyi İfade Eder ?
Kontakt lenslerde çap (Dia) lensin kenardan kenara ölçüsünü ifade eder. Kontakt lensin korneanıza uyum sağlamasında önemli bir rol oynar hem konfora hem de görsel netliğe katkıda bulunur. Milimetre cinsinden ölçülür ve genellikle yumuşak lenslerde 13,80 mm ile 14,50 mm arasında değişir.

Kontakt Lenslerde Çap Önemli Midir ?
Kontakt lens çapı çok önemlidir. Doğru lens çapı tahriş veya rahatsızlık gibi sorunların önüne geçebilirken, yanlış çaplar lensin gözde çok gevşek veya çok sıkı olmasına neden olabilir.
Olması gerekenden çok küçük bir çap lensin gözü sıkmasına, ödem oluşmasına neden olabilir. Büyük bir çapta lens takılması ise lensin gözde fazla hareket etmesine, kaymasına ve düşmesine neden olabilir. Gözde fazla hareket eden lens ise korneada tahrişe neden olabilir.
Lens Çapı (Dia) Nasıl Bulunur ? Çap Kaç Olmalıdır ?
Ortalama korneanın çapı yaklaşık 12.00 mm civarındadır. Göz hekimi yapacağı ölçümlerle korneayı tam kaplayıp biraz dışına (1.00 mm kadar) taşacak şekilde lensin çapına karar verir. Bu nedenle genellikle lensler 14.00 mm civarında üretilir.
Göz hekiminiz yapacağı ölçümler sonrasında kullanmanız gereken lens çapını kontakt lens reçetenize yazacaktır.
Reçetemdekinden Farklı Bir Çapta Lens Kullanabilir Miyim ?
Reçetenizde yazan çap değeri sizin gözünüzün değil, kullanmanız gereken lensin çapıdır.
Göz hekimimiz göz ölçümlerinize göre reçeteniz de kullanmamız gereken lens çapını belirtse de her zaman aynı değerle lensler üretilmeyebilir. Ayrıca kontakt lensler çap ve BC gibi diğer değerlerle birlikte uyum içinde görevini yerine getirir. Sadece çap (Dia), tek başına lensin göze uyumu için yeterli değildir. Aynı zamanda BC değerinin de uygun olması gerekir.
Büyük markaların standart olarak üretimini yaptığı yumuşak kontakt lenslerinin çapları genellikle standarttır ve kişiye özel olarak üretilmezler.
Örneğin astigmatlı (Toric) lenslerin çapı genellikle 14.50 mm civarındadır. Bunun nedeni lensin BC (Base Curve) değeri ile bağıntısı ve geometrisidir. Bu çapta bir astigmatlı lens kullanıcıların çok büyük bir kısmına hitap edebilecektir.
Yine de lens reçetenizde bulunan çap değerine uygun lens bulamıyorsanız mutlaka göz hekiminize danışmalısınız. Göz hekiminiz sizi almanız gereken lens için yönlendirecektir.
Dia Değeri Lens Kutusunda Yazar Mı ?
Evet, çap (Dia) lens kutusu üzerinde mutlaka bulunur. Her üretici kutunun farklı bir bölümünde belirtebilir, fakat genellikle lens numaralarının (Diyoptri) yazdığı alanda yer almaktadır.
Bu içeriğin tüm hakları saklıdır. İzin alınmadan kopyalanamaz, alıntı yapılamaz.
Mezuniyetime bir kaç gün vardı ve dalgınlığıma geldiği için geç sipariş vermiştim. Normalde bulunduğum konuma haftasonu araya girerse 1 haftada girmezse 4 günde falan geliyordu. Sipariş verirken altına küçük bir not yazdım 6sında gelmesi gerekiyor diye. Haftasonu da araya girmesine rağmen 3 günde gelmişti yani 1 iş günü içinde elime ulaştı. Sırf bu özelliğine bile 5 yıldız verilir.Neredeyse 4 yıldır bu siteyi kullanıyorum ve gayet memnunum.Biraz da lens hakkında bilgi vermek istiyorum. 4 yıldır bu siteyi kullandım ve 4 yıldır da hareli griyi istettim. Gözüm koyu kahverengi taktığımda makyaj olmazsa lens olduğu belli oluyor ama iki rimele orjinalmiş gibi gözüküyor. Lens yapısı biraz ince diğer lenslere göre çoğu kişi zorlansa da bence ince olması daha avantajlı. Gözü rahatsız etmiyor batma olmuyor. Tek sıkıntısı göz bebeğinin bulunduğu kısımı biraz küçük yapmışlar. Bu yüzden karanlık ortamda göz bebeğimiz büyüdüğü için biraz bulanık görüyoruz. Gün ışığında gayet normal ama sorun olmuyor
İlayda Y.2004ten beri lens kullanıyorum. 2009dan bu yana lensmarketten alıyorum.15yıldır verdikleri sorunsuz ve hızlı hizmet için teşekkürler :) yıllar geçtikçe kesin fiyatları dışarısı gibi olur arttırırlar dedim ama bozmadılar kendilerini :) miyopum, birkaç yıl sonra muhtemelen hipermetrop başlayınca lens maceram son bulacak sanırım, gözlük daha kullanışlı olacak ama o zamana kadar lense devam... lens kullananlara birkaç öneri: *yıllarca kullanınca göz kuruluğunuz artabilir, gerektiğinde göz damlası kullanmayı unutmayın. *10yıl dolunca göz ilginç bir şekilde lense tepki verebiliyor.şaşırmayın korkmayın doktora danışın. *lens seçimi /değişimi yaparken çap vs. özellikleri gözönünde bulundurun.gözünüzdeki kaymalar batmalar yanlış ebatta seçiminizden kaynaklanıyor olabilir. son olarak 2yıldır AcuvueOasysWithTransitionsdan çok memnunum. yaklaşık 10yıldır aydınlık havada güneş gözlüğü olmadan lensle durabilmem mümkün değildi.bu lensle mümkün oluyor. çok güneşte gözlük lazım ama olsun :)
Ceren G.Daha önce Oasys kullanıyordum, astigmatım olduğu için doktorum bu ürünü almamı tavsiye etti. Ürün 2 günde elime ulaştı fakat yanlış AKS sipariş ettiğim için müşteri hizmetlerini aradım ne yapabilirim diye ve gerçekten Yonca Hanım çok güzel ilgilendi, yardımları için buradan da teşekkürlerimi iletmek istedim. Ürüne gelecek olursak ilk kez bu markayı kullanıyorum. Toric lensler diğerlerine nazaran bir tık daha kalın olduğunu okumuştum yorumlarda fakat asla öyle değil. Önceden kullandığım astigmatsız lenslerden farkı yok. Kullanımı kolay, bulanıklaşma vs olmadı bende. Gözümde varlığını dahi hissetmiyorum. Tüm lensmarket çalışanlarına ve ilginilerine çok teşekkür ederim.
Tuba E.15 yıllık lens kullanıcısıyım. Biofinity'yi deneyince son durağım oldu, bu üçüncü yılım. Gece gözde kalabilme özelliği sunsa da bu özelliği tercih edenlerden değilim, gece çıkarmayı daha sağlıklı buluyorum. Benim aksime kuzenimin bebeği olduktan sonra bu özelliği onu rahat ettirdi. Lens tek başına memnuniyet için yeterli değil bence, solüsyon da önemli. Lenste sıkıntı yokken batma yaşadığını söyleyenlerin sıkıntısı solüsyon kaynaklı olabiliyor. Solüsyon da kişisel bir tercih, ben Renu kullanırken batma yapıyordu, aynı lens Biotrue kullanırken rahattı. Sizin için tam tersi de geçerli olabilir. Biraz deneme yanılma olacak ama bulduğunuzda dünyalar sizin oluyor. Daha önce başka bir siteden alıyordum lenslerimi, Lens Market' i keşfettiğim için gerçekten çok memnunum. Sorun olduğunda çözüme ulaşmaya çabalarken çok nazik ve ilgililer. Zaten öyle olması gerekiyor tabii ama karşılaşılan örnekler aradaki farkı anlamanıza yardımcı oluyor. Kendilerine buradan teşekkür etmiş olayım bu vesileyle.
Pınar E.Kargo hızı inanılmaz, saat 15:30 da sipariş verdim ertesi gün 14:40 civarı siparişim elimdeydi. Siparişte herhangi bir aksaklık oluşmadı ürünler doğru gönderildi. Acuve yıllardır kullandığım bir lens. Kesinlikle öneriyorum. Fakat birkaç tavsiye vermek isterim. Öncelikle lenslerde ufak bir çizgi bulunmakta, lensi takarken bu çizginin saat 6 yı gösterecek şekilde takmanız lensi taktığınız an itibariyle bulanık görmenizi engeller ve daha net bir görüş sağlar. Ayrıca normalde bu tip lensler 1 aylık olarak bilinse de bu lensi 2 haftada bir değiştirmenizde fayda var. Bu tavsiyeleri bana göz doktorum yaptı ben de sizlerle paylaşmak istedim. Herkese bol şans
Ahmetcan Ö.2018 nisan ayından beri lens marketten sipariş veriyorum, çok memnunum başka bir yerden lens almaya elim gitmiyor. Paketlemesi, hızı, her şey 10/10 yıllardır aynı şekilde korunaklı geliyor lensler. İleri derecede göz kuruluğum olduğu için hep günlük lens takıyordum. 4 yıl kadar true eye 1-day kullanıyordum son seneye kadar gayet memnundum sadece 12 saatin sonunda hafif kuruluğu hissediyordum fakat doktorumun önerisiyle denediğim oasys 1-day in kuruluğu benim gözümde daha iyi tolere ettiğini gördüğümüz için 4 aydır bu lensi kullanıyorum ve gayet memnunum. ps: Ben bc 9.00 olan lensleri kullanıyorum.
Hande A.Öncelikle her insanın aklına gelen o soru.Acaba internet üzerinden lens alınır mı ? Alsam bir sıkıntı ile karşılaşır mıyım ? Ben de bu durumu yaşadım.Fakat siparişi verdim ve lensler elime ulaştı.Lenslerimi taktım ve kullanıyorum.Hiç bir sıkıntı da olmadı.Bu yüzden Lensmarket'e çok teşekkür ediyorum. Hatta kardeşimin lenslerini de sipariş ettim bile.Bu lensler ile ilgili görüşüm de 7 yıl SofLens 59 lenslerini kullandım.Daha sonra son 1 yılda farklı 2 marka kullandım.Fakat o 2 markada bana bu lensin sunduğu rahatlık hissini vermedi.Ara sıra batmalar,kuruluk,bazen bulanık görme gibi sıkıntılar oluşturdular.Fakat 1 hafta önce elime oluşan bu lenslerimi tekrardan kullanmaya başlayarak eski rahatlığıma kavuşmamı sağladı.Ama her insanın göz yapısı farklı olduğu için bazı lensler sizlerin gözünde çok rahat, iyi olurken başkasında aynı lens sıkıntı yapabilir.Bence lens alacaklar bunu düşünerek de hareket etmeliler.
Burak O.ürünü iki gündür kullanıyorum bundan önce de softlensin daily dispose u yaklaşık bir ay kullandim dolayısıyla ona göre bir karşılaştırma yapicam oncelikle bu lens aşırı rahat,aşırı ince, takması daha kolay, şuan 18.saatimdeyim hafif bir bulaniklilik başladı 17 saate kadar net görüş sağlıyor üstelik tüm günümü bilgisayar ve telefonda gecirmeme rağmen batma falan olmadı softlens daily dispose tan bir tane taktıgimda lens irisimin dışına taşıyordu ama bu lens irisimin dışına taşmıyor oldukca iyi tavssiye ederim cidden ürün aciklamalar da anlattiklari gibiymis
Abdülkadir B.Sipariş vermiş olduğum üründe sorun yaşadım bunu lens markete belirttim ve o kadar hızlı dönüş yapıldıki bunu beklemiyordum, çözüm için o kadar çaba vardiki sadece çözüm değil aynı zamanda çok hızlı çözüme ulaştırmak için müşteri memnuniyeti en üst düzeyde önemsemeleri gerçekten çok şaşırttı 1 gün içinde sorunum çözüldü çok memnun kaldım müşteri temsilcisi ve lens market çok başarılı kibar nazik ve yapıcı olmarı çok güzel. Yanlış anlaşılmasın ama her firma böyle olmaz. Kargom ulaştı ve gayet güzel memnun kaldım. Çok teşekkür ediyorum Lens Market.
Gülsüm K.Lens marketten ilk defa alışveriş yaptım. Bu üründen indirimli 2 kutu aldım. Sonrasında göz kontrolünde göz derecemin arttığını öğrendim. Arkadaşlar kutuları açık olmamak kaydıyla yeni derecelerde değişim yaptılar. Kargo ücretini dahi tarafıma ödetmediler. Müşteri odaklılık için çok teşekkür ederim. Bundan sonra lensmarket dışında alışveriş yapmam. Ürüne gelecek olursak ilk defa lens kullanmaya bu ürünle başladım gayet memnunum. Gözlük kullanarak kendime işkence etmişim. İlk zamanlar acuvue solüsyon kullanmıyordum. Son 3 aydır solüsyonumda acuvue bu ikiliden son derece memnunum. Gereksiz pahalı solüsyonlara aldanmayın. Şiddetle ikili tavsiye ederim.
Mustafa A.