Lens Blog
Presbiyopi Nedir ?

Presbiyopi Nedir ?

27.11.2024


Presbiyopi, gözünüzün yakına odaklanma (Akomodasyon) yeteneğini kaybetmesiyle oluşan bir kırma kusurudur. Bu kırma kusuru, yakın mesafedeki görüşünüzü etkiler ve yakın mesafede eski net görüşünüzü elde edemezsiniz. Presbiyopinin nedeni gözünüzün doğal merceğinin yaşlanmayla birlikte esnekliğini kaybetmesidir.

Presbiyopi genellikle 40 yaş civarında ortaya çıkmaya başlar ve 60'lı yaşların ortalarına kadar ilerler. Okuma veya diğer yakın mesafede yapılan işlerin eskiden olduğundan daha zor olduğunu, yakını görmekte zorlandığınızı hissedebilirsiniz. Nesneleri daha net görmek için uzaklaştırarak görmeye çalışacaksınızdır. Baş ağrısı ve göz yorgunluğu da diğer belirtiler olabilir.

Presbiyopi insan doğası gereği yaşlanmanın bir parçasıdır. Bir hastalık değildir ve ortalama 40 yaş üzeri herkesi etkiler.

Presbiyopi Ne Kadar Yaygındır ?

Presbiyopi doğal hayatın bir parçası olduğundan dünya genelinde yaklaşık 1.8 milyar insanın presbiyop olduğu ve yaşlanan nüfus nedeniyle bu sayının 2030 yılında 2 milyarı geçeceği tahmin edilmektedir.

Presbiyopinin Belirtileri Nelerdir

Presbiyopinin Belirtileri Nelerdir ?

Presbiyopinin başlıca belirtileri ve semptomları şunlardır:

  • • Okurken daha fazla ışık ihtiyacı
  • Yakın mesafede (Kitap okuma mesafesi) bulanık görme
  • Nesneleri uzaklaştırıp yakınlaştırma
  • Yakın mesafede çok odaklanıldığında baş ağrısı ve göz yorgunluğu

Presbiyopiye Ne Sebep Olur ?

Presbiyopinin nedeni vücudumuzun dolayısıyla gözümüzün de yaşlanmasıdır. 40’lı yaşlara kadar gözümüzün içerisinde yer alan kristal mercek esnek yapıdadır ve farklı mesafelere odaklandığımızda şeklini değiştirerek net görüş elde etmemizi sağlar. Görüşünüzü uzaktaki bir şeyden yakındaki bir şeye kaydırdığınızda şeklini kolayca değiştirir. Akomodasyon adı verilen bu özelliği fotoğraf makinalarındaki otofocus özelliğine benzetebiliriz.

Yaşlandıkça gözümüzün içindeki mercek esnekliğini yitirecek ve uyum sağlama özelliğini belirli bir miktar kaybedecektir. Kaybedilen uyum yeteneği kadar da yakın görmede kaybımız olacaktır. Yine fotoğraf makinasından örnek verecek olursak otofocus yerine manuel focus’a geçmiş olacağız.

Vücudumuz yaşlandıkça göz merceğimiz de büyümeye devam edecektir. Yeni hücre katmanları göz merceğini kalınlaştıracak ve esnekliğini yitirmesine neden olacaktır. Doğal olarak Presbiyopi genelde 40 yaşından sonra ortaya çıkmakla beraber daha erken yaşlarda da görülebilir. Fakat genellikle farklı hastalıklar ve kullanılan ilaçlar bu duruma neden olmaktadır.

Bazı antedepresanlar, kalp-damar hastalıkları ve diyabet bunlardan bazılarıdır.

Presbiyopinin Teşhisi

Göz hekiminizin rutin kontrolleri sonucunda göz muayenesinde ortaya çıkacaktır.

Presbiyopi belirtileriniz veya görmenizle ilgili başka sorunlarınız varsa bir göz hekimine görünün. Bulanık görme birçok sorunun belirtisi olabilir. Bu nedenle, bir göz hekiminin kontrolü ve değerlendirmesi önemlidir.

Semptomlarınız olmasa bile, gözlerinizi ve görmenizi düzenli olarak kontrol ettirmelisiniz.

Presbiyopi Nasıl Düzeltilir

Presbiyopi Nasıl Düzeltilir ?

Presbiyopinin giderilmesi ve görüşün düzeltilmesi için çeşitli yollar vardır. Bunlardan birini veya birkaçını yaşam tarzınıza ihtiyaçlarınıza ve hekiminizin önerilerine göre seçebilir ve uygulayabilirsiniz.

  • Kontakt lensler kullanmak,
  • Gözlük kullanmak,
  • Ameliyat olmak,
  • Presbiyopi için göz damlası kullanmak.

Presbiyopide kullanılan çeşitli kontakt lensler bulunmaktadır.

Presbiyopi için günümüzde en çok tercih edilen lens çeşidi Multifocal (Çok odaklı) kontakt lenslerdir. Multifocal lensler, Presbiyopiye bağlı gözünüzün ihtiyacı olan ek kırma gücünü sağlarken orta ve uzak mesafede de görüş netliğini sağlayarak en kolay çözümü sunmaktadır.


Bu içeriğin tüm hakları saklıdır. İzin alınmadan kopyalanamaz, alıntı yapılamaz.

Bu sitede yer alan metinler bilgilendirme amaçlıdır. Göz doktorunuzun tavsiyelerini dikkate almanızı öneriyoruz.

Bu makaleyi beğendiniz mi ?

Scroll
Bizi Arayın
lensmarket.com kontakt lens kullanıcıları deneyimleri

En iyi lens nereden alınır? Sorusunun cevabı lensmarket.com. Satışını yaptığımız ürünlerle ilgili yorumları bulabilirsiniz.