Lens Blog
Sosyal Medyada Geçirdiğimiz Süre Gözlerimizi Ne Kadar Etkiliyor?

Sosyal Medyada Geçirdiğimiz Süre Gözlerimizi Ne Kadar Etkiliyor?

22.10.2024


Tüm dünyada sosyal medya kullanım oranları her geçen gün artmakta. Dünya’da 2022 yılına göre 2023’te % 5 oranında sosyal medya kullanım oranı arttı. %5 rakam olarak küçük, dünya nüfusu üzerinden düşününce çok yüksek bir artış diyebiliriz.😊 Bu da demek oluyor ki 2023 yılında 260 milyondan fazla kişi yeni kişi sosyal medya hesabı kullanmaya başladı.

Toplamda ise 5 milyardan fazla kişi aktif olarak sosyal medyayı kullanıyor diyebiliriz.

Merak etmeyin, bu blog yazımızda sürekli istatistiksel bilgiler paylaşmak gibi bir niyetimiz yok. Sadece sosyal medyanın tüm dünyada ne kadar çok kullanıldığı ve kullanım oranının ne kadar hızlı artış göstermeye devam edeceğini birlikte öngörmek ve Sosyal medyada geçirdiğimiz sürenin gözlerimize etkisini nasıl en aza indirebiliriz, konusuna dair sizlerle biraz sohbet etmek istiyoruz. 😊

Sosyal Medyada Geçirdiğimiz Süre Gözlerimizi Ne Kadar Etkiliyor

Günlük ortalama 7 saat ekran süremizin 2 saatini neredeyse sosyal medya hesaplarımızda geçiriyoruz.

Eminiz ki bu süre hepimiz için çok hızlı geçiyor. Eğlenmek, bilgi edinmek, gündemi takip etmek, içerik üretmek ve itiraf etmek gerekirse en çok da çevremizin nerde, ne zaman ve kimlerle vakit geçirdiğini öğrenmek istiyoruz. 😊 Hal böyle olunca da gözlerimiz stalk uğruna biraz fazla yorulabiliyor.

Size stalkı bırakın demeyeceğiz ama gözleriniz ekrana bakmaktan bitap düşmemesi için yapabileceğiniz bazı şeyler var.

Stalktan daha çok ekran bakmamıza neden olan diğer konu ise çoğu kişinin ana işi ya da ek işi olan içerik üretimi. Özellikle de 16 – 24 yaş arası gençler için bu durum fazlasıyla geçerli.

Uyumadan önce bir 5 – 10 dk sosyal medyada zaman geçirip uyurum diyerek saatlerce ekrana dalıp gitmeyen var mı? 😊

Onlarca nedenin tek bir sonucu olduğu göz önüne alındığında, şimdi sosyal medyada geçirdiğimiz sürenin gözlerimize zararlı etkilerini nasıl en aza indirebileceğimizi yanıtlamaya geçelim.

Göz Kırparak

Ekrana baktığımız süre boyunca daha az göz kırparız, bu nedenle refleks dışında bilinçli olarak da göz kırparak göz kuruluğunu en aza indirmeye çalışabiliriz.

Göz Damlası Kullanarak

Eğer göz kırpma sayısını arttırmanıza rağmen göz kuruluğunuz devam ediyorsa göz damlası kullanabilirsiniz. Lens market’te bulunan tüm göz damlaları hem kontakt lens kullanıcıları hem de lens kullanmayan kişiler için uygundur. Tabii ki göz damlasını kullanmadan önce göz hekiminize danışmanızı öneririz.

Mola Vererek

Genelde bu durum "beynim aktı" veya "beynim yandı" gibi ifade edilse de aslında açıklaması bilişsel yeteneklerin azalması. Uzun süre ekrana bakmak düşünme yeteneğini hafızayı ve problem çözme becerilerini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle mola vererek gözlerinizi ve zihninizi dinlendirmeyi ihmal etmeyin.

Ekran Ayarlarını Düzenleyerek

Ekran Ayarlarını Düzenleyerek

Ekran ışığını çevresel ışığa göre düzenleyin. Böylece gözleriniz daha az yorulacaktır.

Göz Egzersizi Yaparak

Kalem egzersizi, sallanma, çamaşır ipi, mum egzersizi, renk günü, göz masajı gibi göz egzersizleri gözlerinizi gelişimine katkı sağlayabilir hem de göz kuruluğunu en aza indirmeye çalışabilirsiniz.

Ben bu yazıyı yazana kadar kim bilir sosyal medyada hangi içerik gündem oldu, ne unutuldu ya da hangi video viral oldu… Şimdi onları kontrol etme zamanı, tabi önerileri dikkate alarak.

Yeni bir yazıda görüşmek üzere, sağlıklı gözlerle kalın.


Bu içeriğin tüm hakları saklıdır. İzin alınmadan kopyalanamaz, alıntı yapılamaz.

Bu sitede yer alan metinler bilgilendirme amaçlıdır. Göz doktorunuzun tavsiyelerini dikkate almanızı öneriyoruz.

Bu makaleyi beğendiniz mi ?

Kalan karakter:

Yorum yapmak için lütfen üye girişi yapınız.

Yorumunuz bize ulaştı, teşekkür ederiz.

Değerlendirme sonrası uygun olduğu takdirde yayına alınacaktır.

Token Hatası

Lütfen Sayfayı yenileyip tekrar deneyiniz.

Kalan karakter:

Scroll
Bizi Arayın