Lens BLog
Spor Yaparken Neden Lens Kullanmalısınız?

Spor Yaparken Neden Lens Kullanmalısınız?

17.08.2023

Her yıl havaların ısınması, yazın gelmesi ile birlikte neredeyse hepimiz “Spor salonuna mı gitsem?”, “Hangi sporu yapsam?” demeye başlıyoruz. Fitness, pilates, yüzme, koşu, futbol, basketbol en çok tercih edilenlerden bazıları oluyor. Bir kısmımız sadece söylemekle kalmayıp, spor üyeliğini başlatıyor bile. Hemen hemen herkesin en az bir kez yazılıp, yoğunluktan gidemediği bir spor üyeliği vardır muhtemelen. Her yazılan spora gitmez ama gidebilenler yazılanlardır. 😊

Eğer kırma kusurunuz varsa ve doktorunuz lens kullanmanızı uygun görüyorsa sizin için spor yapma kararını vermek çok kolay olabilir. Sporda kontakt lens kullanarak geniş görüş alanına sahip olabilir ve konforlu bir şekilde fiziksel aktivitelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bazı spor dallarında bazı kişiler için gözlük camının kırılması risk teşkil edebiliyorken, spor yaparken lens kullananlar için bu durum ihtimal dışı olacaktır.

Özellikle kask, koruyucu yüz maskesi v.s takılması gereken bir spor yapacaksanız lensin konforunun önemi daha da artacaktır. Buradaki tek ve önemli kriter ise doktorunuzun lens kullanmanızı onaylıyor olması diyebiliriz.

Nüfusun çok az bir kısmı emetropiktir yani kırma kusuru bulunmamaktadır. Her meslekten her yaş grubundan ve her kültürden kişilerde kırma kusuru yani miyop, hipermetrop, astigmat, presbiyopi görülebilmektedir.

Birçok profesyonel sporcuda da miyop, hipermetrop veya astigmat kırma kusuru bulunmaktadır. Hem profesyonel hem amatör sporcuların çoğu kontakt lens kullanarak aktivitelerini kolayca gerçekleştirebilmektedir.

Spor Yaparken Neden Lens Kullanmayı Tercih Etmelisiniz?

Spor Yaparken Neden Lens Kullanmayı Tercih Etmelisiniz?

Kontakt lensler hareket esnasında gözden kaymaz ve buğu, ter gibi nedenlerden dolayı görüş etkilenmez. Görüş netliği, derinlik algısı ve konfor hep korunabilir. Geriye sadece keyifle spor yapmak kalır.

Su Sporları Yaparken Lens Kullanılabilir mi?

Su sporları yapacak lens kullanıcılarının, su geçirmeyen yüzücü gözlüklerini kullanmaları gerekir. Göz hekimleri yüzücü gözlüğün yeterli gelmeyeceği durumlarında yaşanabilme olasılığından ( göze ve lense sıvı teması) su sporları sonrasında lenslerinin çıkartılmasını, yeni bir lense geçilmesini ve genellikle de günlük kullan at lenslerinin kullanılmasını önermektedir.

Spor Yaparken Lens Bakımı Nasıl Olmalı?

Göz yorgunluğu hissedildiğinde odaklanılan konuya ara vermek, bulunulan ortamdaki ışığın doğru olduğuna emin olmak, eğer ekran kullanılıyorsa ekranın ışığının göz yormayacak şekilde ayarlanması fayda sağlayacaktır. Okunan yazıların puntosu da kolay okunur olması gözleri daha az yorar. Bu durum hem kitap hem de ekran için geçerlidir diyebiliriz.

Lens kullanıcıları spor yaparken genellikle günlük kullan-at lens tercih etmektedir. Bunun nedeni ise solüsyon kullanımına ihtiyaç olmadan her kullanım sonrası kullandıkları lensi çöpe atarak yeni lense geçmeleridir. Günlük lens kullanıldığı takdirde spor eşyalarına ilave olarak bir de lens kabı ve solüsyon taşınmasına gerek kalmaz. Ama her ihtimale karşı yanınızda her zaman yedek lens taşımanızı öneriyoruz. Herhangi bir aksilik yaşanması halinde yeni lenslere böylece kolayca geçilebilirsiniz.

Eğer spor yaparken 15 günlük veya aylık lens kullanmayı tercih ederseniz lenslerinizin bakımını her zamanki rutininde devam ettirmeniz gerekir. Bu rutini hatırlamak gerekirse;

  1. Önce ellerinizi sabun ve bol su ile yıkamalısınız. Daha sonra tüyü elinize yapışmayacak bir havlu ile ellerinizi iyice kurulamalısınız.
  2. Kontakt lens kabınızı işaretli yere kadar kontakt lens solüsyonu ile doldurmalısınız. Avuç içine döktüğünüz solüsyon ile lenslerinizi temizledikten kontakt lensinizi uygun bölmeye yerleştirin ve gece boyunca solüsyonda bekletin.

Daha detaylı bilgi almak isterseniz “Lens Nasıl Takılır?” ve “Lens Nasıl Çıkarılır?“ blog yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

Eğer aklınıza takılan bir şey olursa bize 444 53 67 ( 444 LENS) numaralı telefondan veya [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz.

Bu içeriğin tüm hakları saklıdır. İzin alınmadan kopyalanamaz, alıntı yapılamaz.

Bu sitede yer alan metinler bilgilendirme amaçlıdır. Göz doktorunuzun tavsiyelerini dikkate almanızı öneriyoruz.
Scroll
Bizi Arayın