Lens BLog
Kontakt Lensin Tarihçesi

Kontakt Lensin Tarihçesi

01.08.2017

Kontakt Lens Nasıl Oluştu

Kontakt lensin oluşumu ve gelişim aşamasını incelersek, günümüzde halen kullanılmakta olan kontakt lenslerin tarih boyunca farklı şekil ve özelliklerde karşımıza çıktığını da görebiliriz.

İlk olarak 1508 Yılında Leonardo da Vinci lensi çizdi ve tanımladı.
    ► Leonardo da Vinci, korneaya yeni bir refraktif yüzey oluşturmanın çeşitli olasılıklarına ilk olarak 1508 yılında yaptığı eskizlerde yer vermiştir. Yaptığı bir çalışmada büyük kubbe şeklinde bir camın içine su doldurarak gözün bu kaba daldırılmasının teorik olarak azalmış görme keskinliğini arttırabileceğini belirtmiştir.


1636'da ise, Rene Descartes korneayı nötralize etmek için göze tutunan bir su tüpü tanımladı.

İlk olarak 1508 Yılında Leonardo da Vinci lensi çizdi ve tanımladı.
    ► Descartes, göze direkt temas ettirilen içi su dolu bir tüp ile kırma kusurlarının düzelebileceğini 1636 yılında yayımlanan “Görmeyi Mükemmelleştirmenin Yolları” başlıklı yazısında öne sürmüştür.


19. yüzyıldan itibaren gözlük camıyla başlayan kontakt lensin hikayesi :


1801 Yılında Dr. Thomas Young kırınım sorunlarını çözmek için göz ve mikroskobik kontakt lensler arasında yerleşik bir su filmi tanımladı.
    ► Thomas Young, Descartes’in düşüncesini 1801 yılında pratiğe geçirmiştir. Thomas Young, “hidradiaskop” adını verdiği kontakt lens dünyasının öncüsü sayılabilecek bir araç geliştirmiştir.
    ► Dr. Young küçük bir mikroskobun bikonveks camına yaklaşık 5mm uzunluğunda bir tüpün ucuna balmumu ile sabitledikten sonra içini soğuk su ile doldurarak, tüpün diğer ucunu kendi korneasına temas ettirmek suretiyle kendi presbiyopisini düzeltmeyi başarmıştır.


1823 Yılında John F. W.Herschel kırınım sorunlarını çözmek için lensin gözle temasını önerdi.


1801 Yılında Dr. Thomas Young kırınım sorunlarını çözmek için göz ve mikroskobik kontakt lensler arasında yerleşik bir su filmi tanımladı.
    ► İngiliz astronom ve fizikçi John F.W.Herschel 1823 yılında şeffaf jelatimsi bir madde ile ileri derecede düzensiz bir korneanın kalıbının çıkarılması fikrini öne süren ilk kişi olmuştur.


1887 F. G Muller hasta gözkapağından korneayı korumak için transparan korneal kısmı olan bir ince cam kabuk icat etti.


1888 A.Eugene Fick tarafından kırınım gücü olan ilk skleral kontakt lens tanımlandı. E.Kalt ise, keratokonusu düzeltmek için korneal kontakt lensleri kullanmayı amaçladı.
    ► Adolf Eugene Fick ve Eugene Kalt birbirinden bağımsız olarak 1888 yılında insan gözüne takılabilen ilk kontakt lens tasarımını ortaya çıkarmışlardır.


1892 Carl Zeiss Company (Jena, Almanya) optik spesifikasyonları tam olan ilk kontakt lensleri üretti.


1937 William Feinbloom sentetik plastikten yapılmış ilk skleral kontakt lensi geliştirdi.
    ► Fleinbloom sert camın ve yumuşak plastiğin birlikte kullanıldığı kontakt lensleri 1937 yılında geliştirdi. Bu lensler günde sadece 1-2 saat kullanılabilmekteydi.


1938 John Muller ve Theodore Obrig, PMMA'dan skleral kontakt lens yaptılar, böylece daha hafif ve oküler duyumu daha az olan lensler ortaya çıktı.


1943 Norma Bier geçirgen skleral lensleri tanımladı.


1944 Kevin M.Tuohy günümüz sert lenslerinin habercisi olan PMMA plastik korneal lensleri üretti.


Kevin Thouhy ingiltere'de 1947 yılında sert plastikten kornea kontakt lenslerini geliştirmiş ve patentini almıştır.


1952 Yılında Mikrokornealler tanındı.


1956'da Kornea kavisine uygun kavisli Contour Kontakt Lens piyasaya çıktı.


1960'da Prof. Otto Wichterle ve Dr. Drahoslav Lim kontakt lens yapımında HEMA'yı önerdiler. Polymacon lensler (%38 su içeriğine sahip) piyasaya çıktı. (Bausch & Lomb)


Çekoslovakya’dan Otto Wichterle’in HEMA’yı geliştirmesiyle yumuşak hidrofilik plastikten imal edilmiş ilk yumuşak kontakt lensler 1964 yılında yapılmıştır. Su içerikleri ve oksijen geçirgenlikleri nedeniyle bu lenslerin kullanımları çok daha rahattı.


1969 Yılında Griffin Contact Lens Company tarafından %58 su içeren “Lathe-cut” Softcon kontakt lens üretildi. (Uzun kullanım süresine sahip kontakt lensler)


1978 Gaz geçirgen lenslerin piyasaya çıktığı yıl olarak tarihe geçti.


1980'de Silikon lens yapımında kullanılmaya başlandı. Silsight (Dow Corning) ilk silikon kontakt lens türü olma özelliğine sahip olmuştur.

Günümüzde Kontakt Lens Kullanımı


Keşfedilip üretildiği ilk günden beri günümüze ulaşan kontakt lens, görme bozukluğu olan Amerikalıların yüzde yirmisi tarafından kullanılmakta.


Bir çok insan gözlüksüz görüş ve görünüşlerini tercih ediyor. Kontakt lensler geri dönüşümsüz olarak ve cerrahi operasyonlar olmadan size bu olanakları sağlıyorlar. Kontakt lensler size tamamen engellenmemiş bir görüş alanı sağlıyor ki bu da spor yapanlar, sık sık seyahate çıkanlar, yoğun çalışma saatleri olanlar ve özgür hareket etmeyi sevenler için mükemmel bir özellik.


Kontakt lensler yüzyıldan uzun bir süredir hayatımızda. Bu süre boyunca bir çok gelişme neredeyse herkesin kontakt lens kullanabilmesine olanak sağladı. Eğer geçmişte size kontakt lens kullanamayacağınız söylendiyse bu durum(özel durumlar haricinde) artık geçerli değil.


Artık her zamankinden daha uygun, elverişli ve sağlıklı kontakt lens opsiyonları bulunmaktadır.


Eğer kontakt lenslerle ilk kez tanışacaksanız ilk adım olarak bir göz doktoruna lens muayenesi olmalısınız. Kontakt lens bir göz doktoru tarafından reçetelendirilmeli ve doğru bir şekilde göze yerleştirilmelidir.


Göz doktorunuz görsel olarak ihtiyacınızı, göz yapınızı ve göz yaşınızı değerlendirecek ve de sizin için en uygun olan kontakt lens çeşidini belirleyecektir.


Bu içeriğin tüm hakları saklıdır. İzin alınmadan kopyalanamaz, alıntı yapılamaz.

Bu sitede yer alan metinler bilgilendirme amaçlıdır. Göz doktorunuzun tavsiyelerini dikkate almanızı öneriyoruz.
Scroll
Bizi Arayın