Lens BLog
Lens Kullanımı İçin Gerekenler

Lens Kullanımı İçin Gerekenler

01.08.2017

Lens kullanımı için gerekenler konusunu; lens kullanımına başlarken yapılması gerekenler ve lens kullanımı sırasında yapılması gerekenler olmak üzere iki aşamada değerlendirebiliriz.

Lens kullanımına başlarken, öncelikle bir göz hastanesine, kliniğine yada hastanelerin göz bölümüne gidilip bir göz doktoruna lens muayenesi olunmalıdır. Fakat genel göz muayenesi ile lens muayenesi birbirine karıştırılmamalıdır. Göz muayenesinde lens değerlerine bakılmaksızın genel bir muayene gerçekleşirken, lens muayenesinde gözün ölçümü yapılarak, kişinin göz yapısı ve lens değerleri incelenerek, lens kullanımı için uygun olup olmadığına bakılmaktadır.

 

Lens Kullanımı İçin Gerekenler

 

Yapılacak kontakt lens muayenesinde :

- Görme keskinliğinin değerlendirilmesi,
- Biyomikroskop ile göz muayenesi ve gözyaşı değerlendirmesi,
- Göz numarasının tespiti,
- Gerektiğinde korneal topografi (korneanın kırıcılık haritasının çıkarılması işlemleri)
- Keratometri (kornea merkezinin eğrilik çapı ve kırıcılık gücünün ölçülmesi) işlemleri uygulanmaktadır.

Yapılan bu değerlendirmeler ile gözün, lens kullanımına uygun olup olmadığı belirlenir. Ayrıca kişinin nasıl bir kontakt lens kullanabileceğine karar verilir.

Bu aşamadan sonra, lenslerinizi optik mağazalardan ya da lensmarket.com adresinden ücretsiz ve stoktan kargo, hızlı gönderim, kapıda ödeme, uygun lens fiyatları sipariş verebilirsiniz.

Kontakt lensler, steril kapalı blister ambalajlarda ya da cam flakonlarda sunulmaktadır. Lensinizin ambalaj paketi veya folyosunun açılmamış olmasına ve kullanım tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edin. Lensin üzerinde herhangi bir çizik, çentik, yırtık veya çatlak bulunmamalı ve küçük parçacıklar yapışmış olmamalıdır. Lens hasar görmüş ise asla kullanmayın ve çöpe atın. 

Kontakt Lenslerde Temizlik ve Hijyen :

Lens kullanımına başlarken göz sağlığınız için kesinlikle dikkat edilmesi gerekenlerden en önemlisi lens bakımının ve temizliğinin nasıl gerçekleştirileceği konusudur.

Bakım malzemelerini yanınızda bulundurmanız işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Fakat lensi solüsyonda bekletmek tam olarak lensin temizlenmesi anlamına gelmemelidir.

Lensi temizlemek için seçilen güvenli ortam ve lense el ile temas etmeden önce ellerin yıkanması lensin hijyeni açısından önemli etkenlerdir. Temizlik sırasında dahi lenslerinizi karıştırmamak için temizliğe her zaman aynı lensten başlamanız da size kolaylık sağlayacaktır.

Kontakt lenslerinizi takacağınız yerde küçük bir ayna mutlaka bulunmalıdır.
Gözünüzden çıkardığınız lensi avucunuzda birkaç damla lens solüsyonu ile temizlerken, lensin her iki tarafını da işaret parmağınızla ovalayın. Bu esnada tırnaklarınız lense temas etmemelidir.

Lensi duruladıktan sonra lens kabına yerleştirirken, üzerine de solüsyon ekleyin. Solüsyonun lens kabında en azından lensi örtecek kadar olması gerekir. Sert lenslerin kuruması lensi bozmasa da lensin dezenfeksiyonu ve rahat kullanımı için lensi nemli tutmakta yarar vardır.

Lensi gözünüze taktıktan sonra, lens kabını da solüsyonla çalkalayıp ağzının kapatılması gerekmektedir. Lensi kabına koyacağınız her zaman solüsyonu mutlaka yeniden doldurun.


Uzun ömürlü lens (1-2 yıllık lensler) kullanımında birkaç haftada bir protein temizliği yapmak gerekir. Bu işlem için lens kabının gözlerine solüsyon yeniden doldurulur ve her birine birer adet protein temizleme tableti konularak çözülmesi sağlanır. Lensler çıkartılıp temizlenir ve durulandıktan sonra kutusuna yerleştirilir.

Kontakt lensler değişim sıklığına göre çeşitlilik göstermektedir: https://www.lensmarket.com/contents/lens-cesitleri

Kontakt Lenslerin Kullanım Süresi :

Daha sağlıklı gözler için, lens kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de lensin kullanım süreleridir. Günlük lensler günün sonunda mutlaka gözden çıkarılıp çöpe atılmalıdır. Lens, solüsyon kabına yerleştirilip ertesi gün kesinlikle tekrar kullanılmamalıdır.

15 günlük lensler; her gece gözden çıkarılıp, bakımı yapıldıktan sonra kutusuna koyularak 15 günün sonunda kesinlikle kullanılmamalı ve çöpe atılmalıdır.

30 günlük gece gözde kalmayan lensler; bir ertesi gün kullanılmak üzere, her gece bakımı ve temizliği yapıldıkta sonra lens kabında saklanmalıdır. 30 günün sonunda lensler çöpe atılmalıdır.

Gece gözde kalabilen lenslerde ise; haftada en az 1 gün gözden çıkarıp temizliğini yaptıktan sonra, o günü gözlükle geçirmek gözlerimizin dinlenmesi ve göz sağlığımız açısından daha uygun bir lens kullanım şeklidir. 

 

Bu içeriğin tüm hakları saklıdır. İzin alınmadan kopyalanamaz, alıntı yapılamaz.

Bu sitede yer alan metinler bilgilendirme amaçlıdır. Göz doktorunuzun tavsiyelerini dikkate almanızı öneriyoruz.
ScrollBizi Arayın