Lens Blog
Lens Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Lens Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

01.08.2017


Eğer bu yazıyı okuyorsanız, ilk defa kontakt lens kullanmayı düşünüyor olabilirsiniz.

Tüm dünyada milyonlarca insan güvenli bir şekilde kontakt lens kullanıyor. Göz doktorunuzun onayını alarak lens kullanmaya başlayabilirsiniz. Yumuşak lensler kullanımı en kolay lenslerdir, daha önce hiç kontakt lens kullanmadıysanız bile yumuşak lensleri rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Gözlerde kuruma hissi: Su içeren bir madde olan yumuşak kontakt lens, kurumaması için su ile beslenebileceği bir ortamda olmalıdır. Kontakt lenslerin bu ihtiyacını lens gözde değilken içinde saklandığı solüsyon, lens gözdeyken de gözyaşı sağlar. Kontakt lens gözyaşı film tabakası denilen havuzun içinde yüzmektedir diyebiliriz. Burada ki su azalırsa kuruma ve batma hissi olur.

Dijital cihazların yoğun kullanımı, klimalı ortamlar, sıcak iklimler kurumayı arttıran etkenlerdir. Ayrıca yüksek su içerikli lensler de gözyaşını fazla kullanarak kuruma olmasına neden olabilir.

Kontakt lenslere zarar vermeyen suni gözyaşı damlaları kuruma hissine çözüm olabilir. Koruyucu madde içermeyen suni göz yaşı damlaları tercih edilmelidir, koruyucu maddeler lense zarar verebilir.

Lenslerin göze yapışması: Lens gözünüze yapışmış yani hareketi durmuş ise lens ile kullanılabilen bir göz damlası, göz damlasının olmadığı durumlarda ise birkaç damla solüsyon uygulayın ve lensi çıkarmayı denemeden önce serbestçe hareket etmesini bekleyin. Bu arada göz kırpmayı ihmal etmeyin.

Yukarıda bahsedilenleri yaptıktan sonra da hala yapışma devam ediyorsa göz hekiminizle iletişime geçiniz.

Kontakt lenslerin gözde kaybolduğu hissi; İlk önce lenslerinizin düşmediğinden emin olun. Lenslerinizin gözünüzün arkasında kaybolması gibi bir şey söz konusu değildir, ancak göz kapaklarınızın altına kayarak yada katlanarak yer değiştirebilir. Bu durumda ilk olarak yapmanız gereken, lenslerinizin kendiliğinden görebileceğiniz bir yere gelmesini sağlamak için sağa-sola, yukarı-aşağı bakarak gözlerini çevirmektir. Buna rağmen lensleriniz görebileceğiniz bir yere gelmiyor ise gözünüze birkaç damla göz damlası yada steril lens solüsyonu damlatın yukarı-aşağı ve sağa-sola bakarak lensi hareket ettirmeye devam edin yada gözlerinizi kapatarak parmağınızı göz kapaklarınız üzerinde burnunuza doğru hafifçe hareket ettirin ve lensin görebileceğiniz yere gelmesini sağlayın.

Kontakt lenslerin, gözlükten farkı; Gözlükte olduğu gibi çerçeveler sizi sınırlayarak yan görüşü zayıflatmaz. Tıpkı kusursuz gözlere sahipmişsiniz gibi geniş bir görüş alanı sağlar, kontakt lensler yansıma yapmaz, derinlik algılaması gözlükten daha iyidir. Kontakt lensler hareket kabiliyeti sağlar. Gözlüklerin kayması veya düşmesi çoğu zaman can sıkıcı olmaktadır. Her türlü yoğun aktiviteyi lenslerinizle yapabilir, bu esnada her şeyi gerçek büyüklüğünde ve net görmeye devam edebilirsiniz. Spor yapmak gibi koşmayı veya eğilip doğrulmayı gerektiren tüm bedensel aktiviteleri özgürce yapabilirsiniz.

Gözlük kullanmanın insan psikolojisi üzerindeki muhtemel olumsuz etkileri, özellikle gençler üzerindeki etkilerini de unutmamak gerekir. Özellikle estetik kaygılar söz konusu ise kontakt lensler iyi bir alternatiftir.

Kontakt lenslerin korneadan kayması ve düşmesi; Kontakt lensler, korneanın üzerinde duracak şekilde tasarlanmışlardır. Esas olarak gözün ön kısmını kaplayan gözyaşı filmine yapışarak ve biraz da göz kapaklarının basıncı ile yerinde dururlar. Lenslerin kayması ve düşmesi çocuklarda sık rastlanan bir durumdur, ancak yetişkinlerde olması lenslerde bir uygunsuzluğa işaret ediyor olabilir.

Kontakt lensler gözün arkasına kaçar mı endişesi? Kontakt lensleri ilk defa kullanan bazı kullanıcılar lenslerinin kayarak gözlerinin arkasına kaçacağından endişe ederler. Merak etmeyin, bunun olmasının herhangi bir yolu yoktur. Konjonktiva denilen ince ancak dayanıklı bir zar göz kapaklarının iç kısmını kaplayarak gözün üstüne döner ve gözün beyaz kısmını örter. Lensler bu zarı geçemez, ancak göz kapaklarınızın altına kayabilir, yer değiştirebilir.

Kontakt lense adaptasyon süreci; Kontakt lensler artık sert değil! Günümüz teknolojisiyle üretilen ve çok konforlu olan yumuşak kontakt lenslere kullanıcıların çoğu birkaç saat gibi çok kısa bir zaman içerisinde adapte oluyorlar.

Bazı lens kullanıcılarında bu süre biraz uzayabilir ancak süre birkaç günü pek geçmez.

Gözde yabancı cisim hissi; Toz parçacıkları, lens yüzeyinde kirlenme ve biriken depozitler, lensi uzun süre takma veya lensi çıkarırken gözü yorma bu duruma sebep olabilir. Lensinizi çıkarın, temizleyin. Kontakt lenslerinizde çizik veya yırtık tespit ederseniz aynı lensi takmayın, hiç kullanılmamış yeni bir lens takın. Ayrıca lensleri önerilen süreden daha uzun süre takmamaya çalışın.

Ağrı; Gözde yabancı cisim hissine sebep olan faktörler ağrıya da neden olabilir. Yukarıdaki önerilere dikkat ettiğiniz halde gözde yabancı cisim hissi ve ağrı devam ediyorsa doktorunuza danışmalısınız.

Gözlerde yanma, batma, kaşıntı ya da sulanma; Lens yüzeyinde birikinti kalmış olabilir. Lenslerinizi çıkarıp lens solüsyonu ile iyice yıkadıktan sonra yeniden takmanız gerekir.

Gözde kızarma; Lenslerin temizliğine dikkat edilmediği taktirde üzerinde biriken toz, kir ve depozit kalıntıları nedeniyle olabildiği gibi kuru ortamlar ve yoğun dikkat isteyen kitap okuma, bilgisayar, telefon gibi dijital cihazlar ve uzun süre aynı noktaya bakmayı gerektiren işler sonucunda da olabilir. Kontakt lense alışmış bir kullanıcıysanız, gözlerinizi dinlendirmeyi ihmal etmiyorsanız, lenslerinizin temizliğine ve kullanım sürelerine dikkat ettiğiniz halde gözünüzde geçmeyen bir kızarıklık meydana geldiyse göz doktorunuzun önerisini alınız.

Işık hassasiyeti; Yeni kullanmaya başladıysanız, lenslerin alışma döneminde olabilir. Ayrıca kornea enfeksiyonunda da ışık hassasiyeti meydana gelebilir.

Işık etrafında gökkuşağı ya da hareler görme; Lensin merkezde durmamasından veya korneada ödem oluşmasından kaynaklanabilir.

Bulanık görme; Normalde net gördüğünüz bir lensle bulanık görmeye başlamışsanız lensleriniz iyi temizlenmemiş ya da kirlenmiş olabilir. Lenslerin önerilen kullanım süresinin uzatılması nedeniyle de bulanık görme meydana gelebilir. Ayrıca kontakt lens kullanmaya yeni başlayanlarda görülebilir. Bu geçici bir şikayettir.

Göz yorulması; Uykusuzluk, klimalı ve kuru ortamlar,okuma, bilgisayar ve telefon kullanımı gibi uzun süre aynı noktaya bakmamız nedeniyle göz kırpma sayımızı düşüren durumlar sonucunda meydana gelir.

Lensleri takma süresini azaltarak gözlerinizi dinlendirmeniz gerekir.

Lenslerin korneadan kayması veya düşmesi; Çocuklarda sık rastlanan bir durumdur. Ancak erişkinlerde olması lenslerde bir uygunsuzluğa işaret ediyor olabilir. Doktorunuza danışmanız gerekir.

Allerji: Kontakt lens kullanımının herhangi bir döneminde meydana gelebilir. Gözlerde kaşıntı, yanma, batma, sulanma ve kızarıklık gibi şikayetler olabilir. Lenslerin değişim sürelerine dikkat edilmemesi ve temizliğinin ihmal edilmemesi sonucu lens üzerinde biriken depozit ve kirler nedenleri arasındadır. Lenslerin çıkarılarak tedavisinin yapılması gerekir.

Kontakt Lensin Çıkarılmasını Gerektiren Durumlar

  • Gözde kaşıntı
  • Yanma veya batma
  • Gözde bir şey varmış hissi
  • Aşırı sulanma
  • Normal olmayan göz akıntısı veya kızarıklık
  • Görüş bulanıklığı
  • Nesnelerin etrafında gökkuşağı veya harelenme görüntüsü
  • Lenslerin ilk takıldıkları zamana göre daha fazla rahatsızlık vermesi

Lensi çıkardığınız zaman rahatsızlık hissi ortadan kalkıyorsa lenste zedelenme, çizik, kir veya yabancı cisim olup olmadığını kontrol etmek için yakından incelemeniz gerekir. Zedelenme veya çizik varsa lens atılmalı ve yeni bir lens kullanılmalı, kir ve yabancı cisim varsa temizliği yapılmalıdır. Tüm bu kontroller sonrasında rahatsızlık devam ederse doktorunuzla görüşmelisiniz.

Lenslerinizi sağlıklı, güzel günlerde kullanmanız dileği ile...


Bu içeriğin tüm hakları saklıdır. İzin alınmadan kopyalanamaz, alıntı yapılamaz.

Bu sitede yer alan metinler bilgilendirme amaçlıdır. Göz doktorunuzun tavsiyelerini dikkate almanızı öneriyoruz.

Bu makaleyi beğendiniz mi ?

ScrollBizi Arayın

ANKETE KATIL,
İNDİRİMİ YAKALA

lensmarket.com kontakt lens kullanıcıları deneyimleri

En iyi lens nereden alınır? Sorusunun cevabı lensmarket.com. Satışını yaptığımız ürünlerle ilgili yorumları bulabilirsiniz.