Lens BLog
Mavi Işık Nedir ?

Mavi Işık Nedir ?

26.02.2024

Gün içinde telefon, tablet veya bilgisayar gibi birçok ekrana bakıyoruz. Bunun nedeni bazen hobi için olsa da genelde işten kaynaklı olabiliyor. Her geçen gün ortalama ekrana bakma süresi artarken, ekrana bakma alışkanlığı daha küçük yaşlarda oluşmaya başlıyor.

Ekrana bakma süremiz en iyimser seçenekte ortalama 5 saat diyebiliriz. Ekran süresi, kişinin farklı cihazlardan gün içinde toplamda ekrana bakarak geçirdiği süreyi ifade ediyor, bunu da söylemezsek olmaz. 😊

Neredeyse her 5 dakikada bir telefona bakma ihtiyacı hissediyoruz, yani neredeyse günde 150 defa telefonumuzu kontrol ediyoruz. İş toplantıları, online eğitimler, arkadaşlarla yapılan online görüşmeler derken, ekrana bakmak için hep bir nedenimiz var sanırız. 😊

Mavi Işık Nedir ?

Ekran süresi arttıkça da ekrandan yayılan mavi ışığa karşı göz sağlığımızı koruyabilmemiz için almamız gereken tedbirlerin önemi daha da artmaktadır. Mavi ışığın zararlarını en aza indirgeyebilmek için alınması gereken önlemlerden bahsetmeden önce biraz daha biraz mavi ışığı konuşalım.

Mavi ışığı güneşten gelen doğal faydalı ışık ve ekranlardan yayılan zararlı mavi ışık olarak ikiye ayırabiliriz.

Mavi Işık Çeşitleri Nelerdir ? 0

Güneşten Gelen Faydalı Mavi Işık

Mavi ışık, güneşten gelen ışık dalgalarında bulunur. Bu ışık melatonin seviyesinin dengede kalmasına yardımcı olur ve kişinin uyku-uyanıklık döngüsünü daha sağlıklı olmasına yardımcı olur. Gün içinde kişinin konsantrasyonunun artmasını desteklemiş olur.

Ekranlardan Gelen Zararlı Mavi Işık

Gün boyu bazen iş gibi gerekliliklerden bazen ise alışkanlık veya zaman geçirmek amacıyla gönüllü olarak telefon, tablet, bilgisayar gibi ekranlara saatlerce bakabiliyoruz. Bu durumda da yüksek oranda zararlı mavi ışığa maruz kalmamız kaçınılmaz oluyor.

Ekrandan yayılan yapay mavi ışık dalga boyunun çok kısa olması nedeniyle hem gözlerimize hem de hem de biyolojik açıdan sağlığımıza olumsuz etkileri olabiliyor.
Bu olumsuz etkileri en aza indirebilmek için olabildiğince ekran süresini kısa tutabilir ve aşağıdaki tavsiyelere kulak verebiliriz.

Mavi Işığın Zararlı Etkilerini Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Mavi Işığın Zararlı Etkilerini Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

  • Kullanılan ekranda eğer mavi ışık filtresi varsa bu özelliği aktif edebilir. Kullanılan cihazların arka plan renkleri daha sıcak tonlarda ayarlanabilir.
  • Lens kullanıcıları mavi ışık filtreli olanını göz doktoru öneriyorsa tercih edebilir.
  • Ekrana bakma süresi boyunca molalar belirleyebilir ve bu molalarda gözler dinlendirilebilir.
  • Ekrana bakarken göz kırpma sayısı genelde düşmekte, bunu önlemek için refleks dışın da ara ara gözler kırpılarak, göz kırpma sayısı arttırabilir. Böylece gözlerde oluşacak kuruluk oluşma riskini daha da azaltılabilir.
    Göz yorgunluğu için neler yapılabilineceğini öğrenmek için Göz Yorgunluğu yazımıza göz atabilirsiniz.
  • Mavi ışığa duyarlı koruyucu göz damlaları da kullanarak, zararlı mavi ışığın olumsuz etkileri azaltılabilir.
  • Dijital cihazları yatmadan en az 3 saat önce kapatmak üzere bir planlama yapmak denenebilir. Uyumaya yakın saatlerde ekrana bakıldığında beyin sabah oldu zannederek, melatonin salgılamıyor. Bu durumda uykusuzluk yaratabiliyor.
Uyku Öncesi Mavi Işık Etkileri

Ekrana bakmak yani mavi ışık hepimizin hayatının kaçınılmaz bir parçası ancak bunun zararlarını sağlık için minimize etmek için ekran süresi azaltabilir ve gereken önlem uygulanabilir. Düzenli göz kontrollerini de ihmal etmemek lazım tabi. 😊

Bu içeriğin tüm hakları saklıdır. İzin alınmadan kopyalanamaz, alıntı yapılamaz.

Bu sitede yer alan metinler bilgilendirme amaçlıdır. Göz doktorunuzun tavsiyelerini dikkate almanızı öneriyoruz.
Scroll
Bizi Arayın